Älkää turhaan patistelko

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Me nuoret koemme elämämme kiireiseksi ja stressaavaksi. Allekirjoitan tutkitun väitteen myös oman elämäni puolesta: koulu, ihmissuhteet ja erinäiset harrastukset tuntuvat joskus vaikeilta mahduttaa yhtä aikaa yhden ihmisen elämään.

Stressin ja kiireen tunnetta ei lainkaan helpota päättäjiltä ja vanhemmilta tulevat vaatimukset nopeasti etenevästä uraputkesta. Raivostuin, kun ymmärsin opinto-ohjaajamme olevan oikeasti huolestunut suoraan lukiosta yliopistoon päässeiden pienestä määrästä koulussamme. Onko heti jatkuva opintotie todella meidän tavoitteemme? Tuleva ura pitäisi olla jo nyt käytännössä selvillä ja sen eteen kohta alkaa tehdä töitäkin. Ja ikää oli 16.

Väitän, että kannustamalla harkitsemaan rauhassa, ottamaan iisisti ja kokeilemaan erilaisia mielekkäitä aloja, päästäisiin parempiin tulevaisuudennäkymiin kuin uraputkiajattelulla. Välivuosi ei välttämättä tarkoita väliinputoamista ja työura voi urjeta ilman sen kummempia opiskeluitakin. Patistelut ja hätiköidyt päätökset ajavat helpommin umpikujaan: työhön, jota ei ehkä haluaisikaan tehdä, ahdistukseen ohi menneestä nuoruudesta ja uupumukseen.

Uupuneet uraohjukset voivat sitä paitsi kääntyä täysin heihin kohdistuneita odotuksia vastaan: potentiaaliset eläkkeenmaksajat ovat itse sairaslomilla ja uraputki katkeilee. Eiköhän meistä kasva mallikkaita veronmaksajia vaikka miettisimmekin vuoden pari pidempään, millä alalla tulemme tulevaisuutemme puuhailemaan.

Jätetään siis tämänkaltaiset tilastot omaan arvoonsa ja keskitytään vaikkapa siihen, mistä koulusta valmistuu onnellisimpia ylioppilaita.