Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Älä sano L-sanaa!

Teemu Kuoppamaa
Blogit Megafoni 13.4.2009 09:13

Pidetään kerran viikossa kansallinen ”Lama 5 minuuttia” hetki.

KESÄL _ _ _ .

Loppuosassa on neljä kirjainta, alkaa L:llä, hmm… Näin arvailimme kolmannen luokan viimeisenä koulupäivänä. Sitten joku tyttö huusi ”KESÄLOMA!” ja kaikki olivat innoissaan. Tänä keväänä hirsipuussa O on vaihtunut A:han.

KESÄL _ _ _. ”KESÄLAMA!” joku huutaa ja muut lapset nyrpistävät neniään.

Tilanne on kuviteltu, mutta tuntuu siltä, ettei Suomi puhu enää mistään muusta kuin Siitä. Lauantaina ilmestynyt Helsingin Sanomien Kuukausiliitekin julisti kannessaan: LAMA.

Nyt alkaa oikeasti ärsyttää, sillä viime syksynä lama oli vielä jonkin sortin trendikäs puheenaihe ja oli ihan jees alkaa puhua lamasta, kun ei keksinyt puolitutun kanssa mitään muuta keskusteltavaa. Mutta nyt alkaa todellakin tympiä. Lama, lama, lama.

On myös paljon puhuttu siitä, että ihmiset muuttavat ostotottumuksiaan laman takia. Näinhän ei saisi käydä, sillä nyt jos koskaan pitäisi höllentää kukkaron nyörejä ja kuluttaa, jotta ”Suomi pelastettaisiin lamalta”.

En nyt ala spekuloimaan sitä, onko ylenpalttinen kuluttaminen sitten kuinka viisasta, mutta halutun ostohysterian takana oleva ajatus on toki hyvä ja aivan oikea. Ei ole kuitenkaan mikään ihme, että ihmiset eivät osta. Outoa onkin, että jos haluamme saada ihmiset kuluttamaan, niin miksi sitten lamasta pitää jauhaa koko ajan, jos tiedetään, että ihmiset muuttavat ostotottumuksiaan. Itse ainakin ajattelen, etten edes halua muuttaa ostokäyttäytymistäni, koska on lama.

Poissa silmistä, poissa mielestä -periaate ei oikein toimi tässä tilanteessa, mutta voisiko turhan laman lietsomisen jo lopettaa, ihan oikeasti?

Vähennetään vaikka keskustelua jokapäiväisesti esimerkiksi kerran viikkoon, pidetään yhden kerran viikossa kansallinen ”Lama 5 minuuttia” hetki, jolloin keskustellaan muun muassa aiheista ”Voi voi kun menee huonosti, se on laman vika” ja ”FilmTownin irtokarkit ovat kallistuneet 20 senttiä, laman vika tämäkin!”. Ensi kerralla, kun joku alkaa voivotella minun läheisyydessäni lamaa, lähden pois.

Voisin mennä mieluummin vaikka shoppailemaan.

Teemu Kuoppamaa

Keskustelu

Kumpa TK:n toive toteutuisikin. Lamasta puhuminen alkaa todella jo tympäistä. Eihän me kaikki olla työttömiä eikä työttömyysuhan allakaan. Eikä palkkoja ole laskettu. Rahaa pitäisi riittää siihen, mihin aikaisemminkin.

Juu, Ei kaikki olekaan työttämiä tai työttömyysuhan alla, mutta niitäkin on aivan tarpeeksi… Ja kyllähän sitä rahaa on aivan saman verran kun ennen lamaa, mutta se pysyy siellä kukkarossa. Se on niin yksinkertaista, että eri tuotteiden kysyntä on kasvettava, jotta tästä päästään eteenpäin. Niin se vaan menee, että kun talous voi liian hyvin, niin se kääntyy laskuun ja tämä tapahtuu n. 7 vuoden välein…

Olet ihan oikeassa, ihmiset haluavat kuulla muitakin kuin huonoja talousuutisia. Lieneekö markkinatalouden syytä, että halutaan ratsastaa negatiivisilla tapahtumilla ja kerätä yleisöä sensaationhakuisilla otsikoilla. Ei siitä varmasti ole kellekään hyötyä, että pelotellaan kansalaisia jatkuvasti eikä kerrota asioiden hyviä käänteitä. Tuntuu, että koko lama-sana kärsii kohta inflaation!

Näitä luetaan juuri nyt