Älä sano L-sanaa!

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Pidetään kerran viikossa kansallinen ”Lama 5 minuuttia” hetki.

KESÄL _ _ _ .

Loppuosassa on neljä kirjainta, alkaa L:llä, hmm… Näin arvailimme kolmannen luokan viimeisenä koulupäivänä. Sitten joku tyttö huusi ”KESÄLOMA!” ja kaikki olivat innoissaan. Tänä keväänä hirsipuussa O on vaihtunut A:han.

KESÄL _ _ _. ”KESÄLAMA!” joku huutaa ja muut lapset nyrpistävät neniään.

Tilanne on kuviteltu, mutta tuntuu siltä, ettei Suomi puhu enää mistään muusta kuin Siitä. Lauantaina ilmestynyt Helsingin Sanomien Kuukausiliitekin julisti kannessaan: LAMA.

Nyt alkaa oikeasti ärsyttää, sillä viime syksynä lama oli vielä jonkin sortin trendikäs puheenaihe ja oli ihan jees alkaa puhua lamasta, kun ei keksinyt puolitutun kanssa mitään muuta keskusteltavaa. Mutta nyt alkaa todellakin tympiä. Lama, lama, lama.

On myös paljon puhuttu siitä, että ihmiset muuttavat ostotottumuksiaan laman takia. Näinhän ei saisi käydä, sillä nyt jos koskaan pitäisi höllentää kukkaron nyörejä ja kuluttaa, jotta ”Suomi pelastettaisiin lamalta”.

En nyt ala spekuloimaan sitä, onko ylenpalttinen kuluttaminen sitten kuinka viisasta, mutta halutun ostohysterian takana oleva ajatus on toki hyvä ja aivan oikea. Ei ole kuitenkaan mikään ihme, että ihmiset eivät osta. Outoa onkin, että jos haluamme saada ihmiset kuluttamaan, niin miksi sitten lamasta pitää jauhaa koko ajan, jos tiedetään, että ihmiset muuttavat ostotottumuksiaan. Itse ainakin ajattelen, etten edes halua muuttaa ostokäyttäytymistäni, koska on lama.

Poissa silmistä, poissa mielestä -periaate ei oikein toimi tässä tilanteessa, mutta voisiko turhan laman lietsomisen jo lopettaa, ihan oikeasti?

Vähennetään vaikka keskustelua jokapäiväisesti esimerkiksi kerran viikkoon, pidetään yhden kerran viikossa kansallinen ”Lama 5 minuuttia” hetki, jolloin keskustellaan muun muassa aiheista ”Voi voi kun menee huonosti, se on laman vika” ja ”FilmTownin irtokarkit ovat kallistuneet 20 senttiä, laman vika tämäkin!”. Ensi kerralla, kun joku alkaa voivotella minun läheisyydessäni lamaa, lähden pois.

Voisin mennä mieluummin vaikka shoppailemaan.