Älä kuluta itseäsi onnettomaksi

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Kaverini ostaa uudet kengät, kun hänellä on huono päivä. Hän tulee kuulemma heti iloiseksi, ja saa uutta ajateltavaa pyöriessään kaupoissa.

Kun tulee uusi huono päivä, samaiset kengät eivät enää auta. On ostettava uudet.

Onnellisuutta tutkittaessa on todettu, ettei kulutus todellisuudessa tee onnellisemmaksi. Itse asiassa materialistiset asenteet, kuten tavaroiden hankkiminen ja rahan tavoittelu, alentavat onnellisuuden tasoa, kun peruselintaso on saavutettu.

Kenkien ostelu siis jopa laskee kaverini onnellisuutta! Tutkimusten mukaan olisimme onnellisempia jos kuluttaisimme vähemmän. Ei olisi vaihtoehtojen tuomaa valinta-ahdistusta, ostamisen jälkeistä katumusta tai huonoa omatuntoa.

Nykyinen talousjärjestelmä ja mainosten luomat kuvat ovat saaneet monet uskomaan, että uudet tavarat tekevät onnellisemmaksi. Ja tekeväthän ne, ihan pieneksi hetkeksi.

”Onnellisuusprofessori” Markku Ojanen kertoo, että omakin mieliala kohoaa, jos ostaa toiselle jotain. Mielenkiintoista on se, että onnellisuuden taso laskee, kun ostaa tavaroita itselleen, mutta nousee kun ostaa tavaroita muille. Mitä mieltä olette: Mitä eroa on sillä, ostaako jotain itselleen vai toiselle?