Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Älä kuluta itseäsi onnettomaksi

Leena Kuusisto
Blogit Megafoni 12.3.2009 11:17

Kaverini ostaa uudet kengät, kun hänellä on huono päivä. Hän tulee
kuulemma heti iloiseksi, ja saa uutta ajateltavaa pyöriessään
kaupoissa.

Kun tulee uusi huono päivä, samaiset kengät eivät enää auta.
On ostettava uudet.

Onnellisuutta tutkittaessa on todettu, ettei kulutus todellisuudessa
tee onnellisemmaksi. Itse asiassa materialistiset asenteet, kuten
tavaroiden hankkiminen ja rahan tavoittelu, alentavat onnellisuuden
tasoa, kun peruselintaso on saavutettu.

Kenkien ostelu siis jopa laskee kaverini onnellisuutta! Tutkimusten
mukaan olisimme onnellisempia jos kuluttaisimme vähemmän. Ei olisi
vaihtoehtojen tuomaa valinta-ahdistusta, ostamisen jälkeistä katumusta
tai huonoa omatuntoa.

Nykyinen talousjärjestelmä ja mainosten luomat
kuvat ovat saaneet monet uskomaan, että uudet tavarat tekevät
onnellisemmaksi. Ja tekeväthän ne, ihan pieneksi hetkeksi.

”Onnellisuusprofessori” Markku Ojanen kertoo, että omakin mieliala kohoaa, jos ostaa toiselle jotain.
Mielenkiintoista on se, että onnellisuuden taso laskee, kun ostaa
tavaroita itselleen, mutta nousee kun ostaa tavaroita muille. Mitä
mieltä olette: Mitä eroa on sillä, ostaako jotain itselleen vai
toiselle?

Leena Kuusisto

Keskustelu

Itselleen ostaessaan ei tosiaan tyydytä materiaalista tarvetta, vaan täyttää tyhjiötä huonohkolla menetelmällä. Sen sijaan kun ostaa toiselle jotain, niin tyydyttää laumaeläimen sosiaalisia tarpeita; se on lopulta vain yksi halaamisen muoto. Hyvä synnyttää hyvää, ja siinä mielessä kenkien ostaminen on yksilön kannalta ihan turha teko. Ellei varpaita palele.

Kaikista onellisimmaksi tuli ainakin meikäläinen,kun vei siskon pojan lätkämatsiin.Ei noi tavarat merkkaa meikäläiselle mitään.Eikös se Tuntemattomassakin sanottu:”Kyllä mä sen ymmärän että voi rakastaa nätei flikoi,mutta jos joku rakastaa rätei ja lumpui,sitä mä en voi ymmärtää”.

Onneksi olen päässyt eroon ostamisvimmasta, mitä ehkä podin hieman joskus nuorempana ja Hgissä asuessa, kun siellä ei ollut paljon muita harrastuksia kuin kiertää kaupunkia ja kauppoja, istua kahviloissa tai elokuvissa sekä näyttelyt tai teatteri. Kun muutimme tänne pohjoiseen, tilalle tuli niin paljon muuta kuten ulkoilua, lenkkeilyä, patikointia, puutarhanhoitoa, mökkeilyä, veneilyä, rakentamista jne….ja kun nuo muutamat kaupat kiertää aika täällä nopeasti. Olo on kyllä paljon onnellisempi kuin sen kaiken materian keskellä. Harrastamme myös ihmisiä ja heidän kuunteluaan ja sosiaalista seurustelua. Muuttakaa ihmiset maalaiskaupunkiin jos vain mahdollista, se on ekologista ja tekee onnelliseksi!

Hyviä kommentteja – harmi, etteivät ne kaikki nousseet etusivulle. Se on mahdollista, kun kävijä rekisteröityy sivustomme käyttäjäksi. Tällöin kommentti julkaistaan saman tien Suomenkuvalehti.fin Uutisvirran kärjessä, etusivun uutisena.
Rekisteröityminen ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään, mutta sen avulla saa oikeuden kirjoittaa Suomenkuvalehti.fin etusivun uusiksi – ja vaikuttaa siihen, mistä juuri nyt kannattaa puhua. Ryhdy siis mielipidevaikuttajaksi Suomen Kuvalehden etusivulla.
Rekisteröitymisen voi tehdä sivun oikeassa yläkulmassa olevasta linkistä tai suoraan täältä https://suomenkuvalehti.fi/profiilit/luo-tunnus

”Älä ruoki lamaa” tuli heti mieleen tästä kirjoituksesta. Ilmeisesti tärkeintä ei ole se, kenelle ostaa, kunhan ostaa.

Itse olen onnellisempi saadessani ilahduttaa muita, mutta silloin tällöin myös itsensä hemmottelu saattaa pelastaa pahan päivän.

Luulen, että mikäli vilpittömästi esimerkiksi tarvitsee uusia kenkiä on erittäin tyytyväinen, kun voi kävellä kauniissa kengissä kuluneiden sijaan. Ja miksi ei saisi olla? Ehkä kyse on myös siitä, että antaa itselleen luvan olla onnellinen vilpittömästi.

Muille ihmisille lahjojen ostaminen on mielekästä, koska siten ihminen viestittää rakkautta ihmisiin ja oheinen on tärkeä asia. Oheisenkaan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla materiaa. Toisen ihmisen, kuten itsensä huomioiminen myönteisesti voi olla ihan ilmaista. Esimerkiksi se, että sanoo toiselle ihmiselle jotain myönteistä, lohduttaa tarvittaessa, laittaa ruoan kauniisti pöytään, helpottaa työpaikalla jonkun työskentelyä, huomio myönteisesti asioita, joita toiset ihmiset ovat tehneet, hoitaa jonkun käytännön asian ihmisen avuksi, myötätuntoisuus yms. Eli normaaleita asioita, jotka lisäävät onnellisuutta, edistävät hyvinvointia ja osoittavat läsnäoloa.

Harhaluulo siitä, että materialla voi paikata muita asioita, kuten vaikka huonoa päivää on kuitenkin hetkellistä ja ihminen joutuu ostamaan uusia kenkiä jatkuvasti ja siten harha pikemminkin lisääntyy tyytyväisyyden sijaan, eli myönteinen kuluttaminen on eri asia kuin yltiökuluttaminen. Esimerkiksi lottovoittajat eivät tutkimusten mukaan ole ollenkaan onnellisempia vuoden kuluttua voitostaan. Kaupungilla tavaroiden ihmettely voi olla mielekästä ja esimerkiksi virikkeet, kuten näyttelyt, kauniit maisemat ja konsertit yms. ostamisen sijaan.

Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on tietysti mielekästä, että kommunikoidaan niistä asioista, jotka ovat erilaisille ihmisille mieluisia. Mieluinen lahja on mielekäs sekä lahjan ostajalle, että vastaanottajalle, kuten tarkoitettu. Epämieluinen lahja taas harvemmin ilahduttaa kumpaakaan. Harmillista on tietysti, mikäli ihminen mieltää antavansa lahjan on nähnyt vaivaa ja vastaanottaja osoittaa tyytymättömyyttä. Myös oheisessa asiassa, kuten monissa muissa asioissa välttämällä väärinkäsityksiä esimerkiksi vilpittömällä kommunikaatiolla voidaan myös lisätä ihmisten onnellisuutta ja vähentää epätyytyväisyyttä.

Mikäli jatkuvasti murehtii niitä asioita, joita vielä haluaa, kuten enemmän materiaa, on ehkä vähemmän tietoinen niistä asioista, jotka elämässä on ollakseen onnellinen… yksi oleellinen asia onnellisuudessa on siis mieltää, että antaa itselleen ja ihmisille vilpittömästi luvan olla onnellinen.

Marcel Mauss on kirjoittanut kirjan lahja oheisesta aiheesta, jossa hän tarkastelee lahjojen vaihtoa erilaisista näkökulmista, kuten lahjan sosiaalisesta vuorovaikutteisuudesta. Erilaisissa kulttuureissa lahjoilla on myös symbolista arvoa.

Miksi luulette, että ihmiset haalivat materiaa enemmän kuin tarvitsevat? Mielestäni on mielekästä pohtia asioita, jotka lisäävät ihmisten onnellisuutta ja olla onnellinen niistä asioista, joita ihmisellä on. Minkälaiset lahjat ja asiat tekevät mielestänne onnelliseksi ja mitkä vähentävät epätyytyväisyyttä?

Näitä luetaan juuri nyt