Ainoa mahdollisuus puhua

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Helsingin Sanomissa kerrottiin (19.3) Eläintarhan ala-asteen oppilaskunnan arjesta ja oppilaskuntien leviämisestä kouluihin. Jutussa kolme ala-astelaista olivat tyytyväisiä Pamaus-rahoilla tilaamiinsa ”I love Eltsu”-fanipaitoihin.Hyvin toimiessaan oppilaskunta antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa ja innostaa yhteisten asioiden hoitoon. Hyvässä oppilaskunnassa edustajat on valittu luokittain äänestämällä ja jokainen koulun oppilas tietää, mitä kokouksissa päätetään.

 Pääsin puhumaan hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa eilen, 23.3., järjestetyn Nuorten parlamentin täysistunnon jälkeen. Hänen mielestään nuorten vaikutusmahdollisuudet ulottuvat lähinnä oppilaskuntien ja nuorisovaltuustojen toimintaan. Valtaa voisi tosin lisätä, vaikkapa kuntalakiin kirjattavan pykälän kautta. Tällä hetkellä monen nuoren mahdollisuus vaikuttaa jää siis huonosti toimivan oppilaskunnan jalkoihin, koska muutakaan tilaisuutta ei ole.

 Olenkin kuullut liian usein yläasteikäisiltä kouluvaikuttajilta huonoista käytännöistä. Monille kouluille oppilaskunta on myyntivaltti muulle maailmalle. Siitä on hyvä mainita joka ikisessä saumassa, onhan omassa koulussa ”hyvin organisoitu ja toimiva oppilaskunta aktiivisille koululaisille”. Todellisuudessa kokoustilassa saattaa istua nukkehallitus, jonka kantaa on helppo ohjailla. Toiminnalle voi olla varattuna yksi välitunti viikossa, mikä on täysin riittämätön aika päätöksentekoon. Tuttaviltani olen kuullut, että päätös vaikkapa lomapäivistä voidaan hoitaa muutaman minuutin huutoäänestyksellä. Vahvin voittaa ja perustelut jäävät kuulematta. ”Oppilaiden yksimielisellä ja selkeällä kannalla” muuttuvat satojen ihmisten suunnitelmat.

 Näin opetetaan valitettavan useissa paikoissa demokratiaa. Vaikka eipä se viikon mittainen syysloma tainnut suurinta osaa oppilaista haitata. Väliinputoajiksi jäävät koululaiset, jotka eivät syystä tai toisesta edusta yleistä ”joooo!”-kantaa.

Takaisin tähän päivään. Avaan TV:n. Uutisissa kerrotaan ATK:n, Finnairin ja VR:n sotkuista. Hyvinhän tämä demokratia toimii käytännössä, vai mitä?