Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Aikaa!

Ilmari Huhtala
Blogit Megafoni 11.11.2010 16:19

”Olisiko sulla hetki aikaa? Haluaisin vähän jutella…” Mutta onko vanhemmilla aikaa kuunnella.

Pieneltä lapselta jaksetaan kysellä esikoulupäivien kulusta, iltapäiväkerhon tapahtumista tai vaikka kaverisuhteista.Lapsen kasvaessa hänen ajatellaan tarvitsevan koko ajan vähemmän tukea ja enemmän omaa rauhaa – sillä seurauksella, että vanhemmat unohtavat nuortensa kanssa keskustelun. Onhan heillä oma ura ja muutkin ihmissuhteet hoidettavana.

Itsenäistyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei nuori enää kaipaisi keskustelua tai vain mielipiteiden vaihtoa niin omasta tulevaisuudestaan kuin maailmasta yleensäkin. Juttelevathan viisikymppisetkin omien vanhempiensa kanssa. Miksi nuori unohdetaan oman onnensa nojaan juuri ratkaisun hetkillä?

Huomiotta jätetty nuori voi luulla, etteivät vanhemmat halua keskustella hänen kanssaan. Vanhempien huolimattomuus voi kääntää koko tilanteen päälaelleen: myöhemmin nuori ei enää koe tarpeelliseksi keskustella asioistaan vanhempiensa kanssa, vaikka aikaa ja aihetta löytyisi.

Syksyllä julkaistun Kouluterveyskyselyn mukaan 72 prosenttia peruskoululaisista ei syö yhteistä ateriaa iltapäivällä tai illalla. Myöskään luontevia paikkoja tunteidensa purkemiselle ei siis enää ole. Tekemällä tehtyjä keskustelutilanteita ainakin oma kaveripiirini vieruksuu. Sohvalle istuttaminen ja puhumiseen pakottaminen tuntuvat epäaidolta ja velvoitetulta vanhemmuudelta. Tosin parempi sekin kuin antaa asioiden vain olla. Puhumista nuoren kanssa ei kannata lykätä, sillä tulokset voivat olla vahingollisia.

Velvollisuus puhumisesta on ennen kaikkea vanhemmilla. He ovat vastuussa lapsistaan ja heidän kanssaan viettämästään ajasta. Myös työnantajien pitäisi joustaa niin, että perheelliset voisivat valita työvuoronsa päiväsaikaan.

Tämä saattaa tuntua palkkapussissa, mutta vanhemmat eivät saisi nostaa perheensä elintasoa lapsiensa kustannuksella. Kunpaakohan nuori pidemmällä tähtäimellä tarvitsee: uusintaa materiaa ja lisää viikkoraha vai hetkiä isänsä ja äitinsä kanssa niin, että nämä eivät ole kuolemanväsyneitä?

Aika perheen kesken pitäisi olla itsestäänselvyys, ei puoleksi tunniksi varattu ruutu vanhemman almanakassa!

Ilmari Huhtala

Keskustelu

Todella hyvä huomio ja aiheen nosto. Lapsia ja nuoria ”itsenäistetään” usein liian varhain ja huomionarvoista on se, että itsenäistämisen varjolla myös peitetään nyky-yhteiskuntajärjestelmän ( yhä enemmän individualistisempaan ja rahan sanelemaan suuntaan menneen ) aikaansaamat henkiset vammat ja väsymys.

Tämä sukupolviko, jaksaa sitten välittää pitää huolta meistä nyt keski-ikäisistä, kun olemme vanhoja ja heikompia?

Vanhemmat eivät muutenkaan anna tarpeeksi huomiota nuorilleen, mutta lisäksi televisio syö keskustelua älyttömästi! Vaikka vanhemmat olisivatkin kotona ja muuten yhteistä aikaa löytyisi, tv:n aukiolo passivoittaa keskustelun ja kiinnittää sen vain siihen roskaohjelmaan, joka sieltä sattuu tulemaan.

Ymmärrän että vanhemmat voivat olla väsyneitä ja kaipaavat rentoutusta töistä tullessaan, mutta voisiko sen tv:n pitää kiinni edes sen pienen yhteisen ajan?

Näitä luetaan juuri nyt