Ahdasmielisyyttä ja ennakkoluuloja ilmassa?

Profiilikuva
Blogit Megafoni

Monet ovat varmaan kokeneet työnhaussa tilanteen, jossa joku toinen on saanut työpaikan, vaikka on itse työpaikan saanutta selkeästi pätevämpi. Voisiko edellä kuvattu tilanne johtua siitä, että kädessä on tatuointi tai siitä, että miehellä on pitkät hiukset?

Tänäkin päivänä on vielä mahdollista, että näkyvä kehonkoriste, tai miehen pitkät hiukset vaikuttaisivat työnsaantiin. UPS on yksi niistä yrityksistä, jokajotka kieltävät miestyöntekijöiltään pitkät hiukset ja parran. Näin ollen UPS rikkoo tasa-arvolakia tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mukaan.

Katoaako ihmisen osaaminen samalla neulan pistolla, kun hän saa esimerkiksi lävistyksen kasvoihinsa? Katoaako miehen uskottavuus, jos hänellä on pitkät hiukset? Sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, koristeleeko ihminen itsensä jollakin tavalla vai ei, tai sillä, että haluaa jollain toisella tavalla erottua joukosta. On olemassa paljon asioita, joita ihmiset pitävät jopa epänormaaleina, mutta se, että olisi ”epänormaali” ihminen ulkoisen habituksensa perusteella, ei saisi vaikuttaa varsinkaan työnhaussa.

Ihmisillä tuntuu olevan asenneongelmia erilaisia ulkoisia erikoisuuksia kohtaan, jotka herättävät usein negatiivisia mielikuvia. Olisi sujuvampaa, jos ihmiset suhtautuisivat muiden ihmisten ulkonäköön ennakkoluulottomammin ja hyväksyvämmin. Hyvä esimerkki ihmisten ennakkoluuloisesta käytöksestä on se, että Ray:n palvelupäällikkö kertoi, ettei näkyvällä tatuoinnilla ei ole pelinhoitajaksi asiaa, koska tatuoitu ihminen on liian pelottavan ja provosoivan näköinen. Toisin sanoen henkilö on pelottava ja provosoiva, riippumatta siitä omistaako näkyvällä paikalla viikatemiehen, vai sydämellä varustetun ”I love you” tekstin.

Internetistä löytyy radikaaleja mielipiteitä tatuoinneista ja miesten pitkistä hiuksista. Mielipiteille ei kuitenkaan löydy järkeviä perusteluja. ”Missään tapauksessa en ottaisi töihin tatuoitua henkilöä, enkä koskaan käännä selkääni sellaiselle, jos se on puukotus etäisyydellä. Koskaanhan ei voi tietää milloin taas iskee jokin mielenhäiriö.” Keskustelupalstalla väitetään, että kaikilla tatuoiduilla tulee mielenhäiriöitä, ilman mitään perusteluita.

Pitkähiuksisiin miehiinkin suhtaudutaan kovin stereotyyppisesti, ja useimmiten heidät leimataan hevareiksi, hipeiksi tai muuten vaan epäsiisteiksi henkilöiksi. Tämän voin sanoa omiin kokemuksiini perustuen. Jos kaikki suhtautuisivat näin ennakkoluuloisesti ja perusteettomasti muihin tietynlaisiin, esimerkiksi tatuoituihin, ihmisiin, niin eihän sitä kukaan voisi elää normaalisti.

Ongelma on se, että ihmiset voivat jopa jäädä ilman haluamaansa työpaikkaa muiden ihmisten ennakkoluulojen ja asenteiden takia. Miten tämä o0ngelma ratkaistaan? Ratkaisu ennakkoluuloisten ajatusten vähenemiseen suurimmaksi osaksi on varmasti aika. Ajan myötä ihmiset oppivat suhtautumaan erilaisiin ihmisiin suvaitsevammin. Se, kuinka kauan siihen tarvitaan aikaa, riippuu täysin ihmisistä.

Olisiko kuitenkin nyt jo aika päästä eroon tästä yleisestä ahdasmielisyydestä?

Ps. Katso myös Ina Mikkolan tekemä blogi, onko värillä väliä.