Ylen vaalitentti meni Paavo Väyrysen mukimainokseksi - Rikkoo lakia ja Ylen omia ohjeita

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yle aloitti eilen presidentinvaaliehdokkaiden tenttien sarjan räväkästi rikkomalla Yleisradiolakia ja Ylen omia ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisiä ohjeita. Ehdokas Paavo Väyrynen sai kerrankin seitsemän minuuttia keskeytyksetöntä puheaikaa. Siitä ajasta hän käytti liki kaksi minuuttia mukituotteidensa ja kirjansa mainostamiseen suorassa lähetyksessä.

Väyrynen mainosti mukejaan yksi kippo kädessään ja kertoi, että niitä voi ostaa vaalitilaisuuksissa ja tilata erään yrityksen verkkokaupasta. Lisäksi hän otti käteen kirjansa ja totesi, että ”Tätä kirjaa lukemalla voitte saada arvokasta tietoa siitä, mistä näissä vaaleissa on kysymys”. Kyseinen kohta löytyy Yle Areenan tallenteesta kohdasta 13:00.

Muistin virkistykseksi lainaus Yleisradiolain pykälästä 12:

Mainonnan kielto
Yhtiö ei saa lähettää mainontaa televisio- tai radio-ohjelmistojensa eikä muiden eri televerkoissa tarjoamiensa julkisen palvelun tehtävään kuuluvien sisältöpalveluiden yhteydessä. Yhtiö ei saa tuottaa sponsoroitua ohjelmaa.

Näin toteavat Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettiset ohjeet:

30. Yle ei saa lähettää mainontaa televisio- tai radio-ohjelmistojensa eikä verkossa tarjoamiensa palvelujen yhteydessä. Suhtaudumme kriittisesti aineistoon, johon liittyy kaupallisia intressejä. Julkaisemme tällaista aineistoa vain, jos siihen on sisällölliset ja journalistiset perusteet. Emme suostu toimimaan mainonnan tai markkinointiviestinnän välineenä. Ylen julkaisemat sisällöt eivät saa sisältää mainontaa eivätkä markkinointiviestintää. Yle ei saa lähettää mainontaa televisio- tai radio-ohjelmistojensa eikä muiden yleisissä viestintäverkoissa tarjoamiensa julkisen palvelun tehtävään kuuluvien sisältöpalveluiden yhteydessä. Yle ei tuota sponsoroituja ohjelmia. Tuotesijoittelu ja piilomainonta on kielletty. Kun pyydämme ohjelmantekoon liittyvää teksti- tai kuvausmateriaalia tms. teemme selväksi, että emme tässäkään yhteydessä asetu mainonnan välikappaleeksi.

31. Ohjelmien käyttö kaupallisessa mainonnassa ei ole sallittua. Ohjelmiamme tai sisältöjämme ei saa käyttää mainostarkoituksessa.

Entä miten oli journalistisen päätösvallan laita, kun vaikutti siltä, ettei Väyrysen puhetta ollut etukäteen tarkastettu?

Journalistin ohjeiden kohta 2:

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Ja olihan siellä ohjeissa tosiaan jotain piilomainonnastakin. Tässäpä Ylen etiikkapäällikkö Timo Huoviselle pähkäiltävää!

 

Päivitys 9.1. klo 19.30: Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen vastaa:

Vastaus Mediaansekaantuja-blogiin: Ylen vaalitentti ei rikkonut lakia tai toimittajien eettisiä ohjeita

Kiitoksia toimittaja Pasi Kiviojalle hyvästä pohdinnasta liittyen Ylen 8.1.2018 esittämään presidenttiehdokas Paavo Väyrysen vaalitenttiin. Blogi väittää, että tentti rikkoi Yle-lakia, yhtiömme omia Ohjelmatoiminnan sääntöjä sekä Journalistin ohjeita.

Tämä on Kiviojan tulkinta asiasta. Säännöstöä voi tulkita myös toisin.

Kaikissa tunnin mittaisissa Ylen tenteissä on osio, jossa ehdokas pitää seitsemän minuutin puheen. Osiossa halutaan tuoda esille yhtä puolta ehdokkaasta ja sen sisällyttäminen ohjelmaan on täysin ohjelmantekijöiden oma ja itsenäinen päätös.

Sananvapauden nimissä emme tarkista etukäteen sitä, mitä kukin ehdokas aikoo puhua. Tällainen sananvapaudellinen tulkinta on perusteltu Suomen kaltaisessa demokratiassa. Jokainen ehdokas saa puhua sillä tavoin kuin parhaaksi näkee, ennakolta puuttumatta.

Puheen jälkeen ohjelmaa tekevillä on kuitenkin mahdollisuus ottaa kiinni puheeseen ja analysoida sitä. Näin tehtiin myös Väyrysen tentissä, kun siinä käytiin läpi muun muassa hänen vaalirahoitustaan. Ehdokkaiden rahanhankinta on tärkeä vaaleihin liittyvä kysymys.

Näin Yle ei ole luovuttanut journalistista päätösvaltaa asiasta ulospäin. Tällainen ”suora osuus ja sen analysointi” -toimintatapa on normaalia kansallisessa ja kansainvälisessä tv-journalismissa.

Kivioja siteeraa kirjoituksessaan Ylen mainontaa koskevaa säännöstöä. Suhtaudumme tietenkin Ylessä kriittisesti aineistoon, johon liittyy kaupallisia intressejä. Emme suostu toimimaan mainonnan tai markkinointiviestinnän välineenä.

Säännöstössä kuitenkin sanotaan myös, että ”julkaisemme tällaista aineistoa vain, jos siihen on sisällölliset ja journalistiset perusteet”. ”Tällaista aineistoa” -termillä tarkoitetaan muun muassa kaupallista aineistoa.

Joskus (hyvin harvoin) tällaisen aineiston esille tuominen on journalistisesti sallittavaa. Mukit ja kirjat näyttävät olevan taas osa Väyrysen poliittista kampanjaa sekä sen rahoitusta. Hän toi niitä eilen esille oman puheensa lopussa. Väyrysen tapauksessa osio kertoi olennaista ehdokkaasta ja hänen tavastaan kampanjoida.

Kysymys on politiikan ohjelmasta, jonka välityksellä pyritään antamaan pitkospuita kansalaisille päätöksentekoon vaaleissa. Jokaisella voi ja saa olla oma näkemyksensä kustakin vaalitenttimme kohteesta ja hänen käyttäytymisestään ohjelmassamme. Myös Ylen onnistumista tässä tehtävässä voi pohtia vapaasti. Tulkintamme mukaan Yle hoitaa kuitenkin tätäkin tehtävää omia sääntöjään noudattaen.

Timo Huovinen

Journalististen standardien ja etiikan päällikkö, Yleisradio