Ylen syytä antaa Panama-aineisto Keskisuomalaiselle

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Sanomalehti Keskisuomalainen esittää tämänpäiväisessä pääkirjoituksessaan outoja vaatimuksia. Lehden mielestä Yleisradion pitäisi antaa veroparatiisijärjestelyitä paljastavat Panama-paperit viranomaisille. Taustalla on se, että Seura-lehden mukaan verohallinto on valmis hankkimaan tiedot vaikka väkisin ja poliisin avustuksella – tarvittaessa Yleisradioon tehtävin verotarkastuksin.

Panaman papereilla tarkoitetaan jättimäistä tietovuotoa panamalaisesta Mossack Fonseca -lakitoimistosta, joka on järjestellyt asiakkaidensa sijoituksia piiloon veroparatiiseihin. Tuntematon tietovuotaja toimitti aineiston saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille viime vuonna, ja lehti hälytti apuun kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n. Valtavaa aineistoa ovat penkoneet sadat toimittajat eri puolilla maailmaa mutta ei kukaan Keskisuomalaisesta. Suomesta mukana on ainoastaan Yleisradio.

Keskisuomalainen perustelee vaatimustaan sillä, että Yle on uutisoinnissaan paheksunut kansainvälisiä veroparatiiseja ja pankkeja, jotka suojelevat ihmisten veroparatiisisijoittamista. Lehden mielestä tätä taustaa vasten on epäloogista, jos Yle ei anna aineistoa viranomaisten tutkittavaksi. ”Jos Yle ei luovuta aineistoa, se käytännössä suojelee veroparatiisien toimintaa ja estää mahdollisten verorikosten selvittämisen. Se olisi verovaroin toimivalta Yleltä totaalisen väärä linjaus”, lehti jyrähtää.

Siis että veroparatiisikytköksiä parhaillaan paljastava Yle suojelee veroparatiisien toimintaa? Näin eksoottinen ajatuksenjuoksu menee kyllä pääkirjoitustoimittajien mietelauseiden kaikkien aikojen hall of fameen.

Perinteisesti journalistien ajattelu on mennyt niin päin, että viranomaisilla on oma tonttinsa ja keinonsa rikosepäilyjen selvittämiseen, ja toimittajat hoitavat omaa sarkaansa yhteiskunnallisten paljastusten kautta. Toimittajien lähdesuojaa on pidetty pyhänä, eikä sitä voi murtaa kuin oikeudessa törkeiden rikosten kohdalla.