Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Ylen sisällöt ja toimittajavalinnat eivät kuulu poliitikoille

Blogit Mediaansekaantuja 20.5.2016 14:54
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu Yleisradiosta kuumenee päivä päivältä. Arto Satosen (kok) johtama parlamentaarinen Yle-työryhmä antaa mietintönsä Ylen julkisen palvelun tehtävien laajuudesta, toimintatavasta ja rahoituksesta kesäkuun loppuun mennessä.

Eilen käytiin eduskunnan täysistunnossa vilkas lähetekeskustelu Yleisradion hallintoneuvoston vuosikertomuksesta viime vuodelta. Keskustelupöytäkirja on luettavissa täällä. Äänessä olivat erityisesti perussuomalaisten kansanedustajat, joita Yle-kysymys jakaa kahteen leiriin.

Yleä tukevia näkemyksiä esittivät eilisessä lähetekeskustelussa perussuomalaisista Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelä, Arja Juvonen ja Yle-työryhmän jäsen Ritva Elomaa.

Kriitikkoina esiintyivät Sami Savio, Jani Mäkelä, Yle-työryhmän jäsen Teuvo Hakkarainen sekä Ylen hallintoneuvoston jäsenet Jari Ronkainen ja Olli Immonen. Perussuomalaiset kävivät keskustelua lähinnä vihreiden ja vasemmiston edustajien sekä Ylen hallintoneuvostossa istuvien edustajien kanssa.

Lähetekeskustelun aiheena oli siis Ylen hallintoneuvoston vuosikertomus. Hallintoneuvostolla ei ole mitään toimivaltaa Ylen journalistisiin sisältöihin tai journalisteihin, mutta siitä huolimatta eduskuntakeskustelu lipsui lehdistönvapauden kannalta arveluttavalla tavalla journalistisiin sisältöihin ja tekijöihin. Pari poimintaa:

”Yleisradion tulevaisuus näyttää tämän vuosikertomuksen perusteella myös siinä mielessä huolestuttavalta, että monikulttuurisuuden kuvaamista pelkästään positiivisena ilmiönä halutaan yhä lisätä siten, että erilaisten etnisten vähemmistöjen edustajia aiotaan nostaa jatkossa ohjelmien tekijöiksi, osallistujiksi ja asiantuntijoiksi aiempaa enemmän. Henkilökohtaisesti toivon todella, ettei Yle lähde valitsemaan ohjelmantekijöitä ja ohjelmiin osallistujia etnisen taustan perusteella. On nimittäin rasismia valita toimittajia tai asiantuntijahaastateltavia ohjelmiin etnisin perustein”, arvosteli Ylen hallintoneuvoston jäsen Olli Immonen.

Samassa hallintoneuvostossa istuva Ilkka Kantola (sd) huomauttikin Immosta nätisti toimivallan ylityksestä: ”Edustaja Immosen puheenvuoro on historiallinen. Juuri noin vahvoja puheenvuoroja, joissa Yleisradion omistajataho eduskunta ottaa kantaa Yleisradion ohjelmasisältöihin, ei ole täällä eduskunnassa tietääkseni aikaisemmin kuultu”.

Vesa-Matti Saarakkala (ps) katsoi jopa asiakseen arvioida yksittäisiä toimittajia: ”Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen saaneen toimittaja Kaarina Hazardin Yle on palkinnut nostamalla hänet vakiokeskustelijaksi yhteiskunnallisista aiheista viikoittain. Tietenkin myös aikuisviihteestä tunnetuksi tullut Rakel Liekki on Ylen mielestä niin ansioitunut, että häntä näemme useissa ohjelmissa viikoittain. Ehkä tässä on kyse positiivisesta erityiskohtelusta ja sen uudesta sisällöstä ja tulkinnasta”.

Ylen toimittajaan Saarakkala palasi vielä myöhemmin uudelleen: ”Ja sitten meillä on tosiaan yksi esimerkki tämä Rakel Liekki, joka on enemmän tullut tunnetuksi aikuisviihteestä, ja hän sitten pitää näitä omia ohjelmiansa, joissa hän haastattelee näitä hänen kanssaan yleensä varsin samanhenkisiä ihmisiä. Hän yleensä siinä ohjelmassa oikein heruttamalla heruttaa tätä mielipidettä haastateltavalta nyökyttelemällä kaikella tavalla sille haastateltavalle, kun haastateltava ei meinaa oikein rohjetakaan olla niin liberaali kuin Rakel Liekki haluaisi hänen (Tässä kohtaa puhemies kopautti nuijallaan) olevan.”

Alun perin päädyin lukemaan lähetekeskustelun pöytäkirjaa Jani Mäkelän (ps) ”Emme päästäneet YLEä vähällä salikeskustelussa, osansa sai myös JSN” –twiitistä. Eduskuntakeskustelun JSN:ää koskeva osuus jäi tällä kertaa pelkäksi irvistelyksi, mutta kuka tietää, mitä on vielä luvassa.

Poliitikot, lukekaa tämä kohta kahteen kertaan: Pitäkää näppinne erossa median itsesäätelyelimestä, joka ei ole eduskunnan toimivallan alainen. Sama rauha myös Yleisradion journalisteille ja journalistiselle sisällölle – ne eivät kuulu teille!