Ylen luottamus polarisoituneinta - vasemmistolaiset luottavat, oikeistolaiset epäilevät

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Mediankuluttajien poliittinen suuntautuminen määrittelee sitä, miten Suomessa suhtaudutaan uutismedioihin. Vastikään julkaistun Uutismedia verkossa 2018 -tutkimuksen mukaan itsensä hyvin vasemmistolaisiksi tai hyvin oikeistolaisiksi mieltävillä luottamus mediaan on heikompaa kuin poliittisesti keskellä olevilla.

Vasemmistolaiset luottavat oikeistolaisia enemmän Yleisradioon, Helsingin Sanomiin, Hufvudstadsbladetiin, paikallislehtiin ja kaupunkilehtiin. Oikeistolaiset luottavat vasemmistolaisia enemmän Taloussanomiin ja Talouselämään. Tutkimus ei väitä, että nämä välineet olisivat itsessään johonkin suuntaan kallellaan.

Luottamus uutismediaan vastaajan poliittisen kannan mukaan. Lähde: Uutismedia verkossa 2018.

Tulos ei ole suuri yllätys. Mielenkiintoista on se, että tätä blogia julkaiseva Suomen Kuvalehti on vertailun ainoa tiedotusväline, johon luottavat tasavahvasti niin vasemmistolaiset, oikeistolaiset kuin keskustassakin olevat. Sen sijaan ne, joilla ei ole poliittista kantaa, suhtautuvat lehteen epäilevämmin.

Yleistäen voi sanoa, että ikääntyneet, koulutetut ja hyvätuloiset luottavat uutisiin muita enemmän. Naiset luottavat hieman miehiä yleisemmin. Suomessa uutisiin luotetaan enemmän kuin vertailun muissa maissa. Vain Portugalissa usko uutisiin on yhtä vahvaa.