Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

”Epäluotettava toimittaja havaittu” – NRA lähti sotaan toimittajia vastaan USA:ssa ja Suomessa

Blogit Mediaansekaantuja 6.3.2018 16:54
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Yhdysvaltalaisia republikaanipoliitikkoja rahoittavaa kansallista kiväärijärjestöä NRA:ta on alkanut ahdistaa Floridan kouluampumisen jälkeen. Kansalaisten protestointi aseita vastaan ei ole aiemmin juuri vaikuttanut lainsäätäjiin, mutta NRA:n kaupallisiin yhteistyökumppaneihin se tuntuu tepsivän. Muun muassa Hertzin, Avisin, Symantecin, United Airlinesin ja Deltan kaltaiset yritykset ovat nyt yllättäen löytäneet omat arvonsa, kun kuluttajat ovat alkaneet painostaa niitä NRA-kumppanuuden vuoksi. Vastaavaa reaktiota yhtiöiltä ei ole nähty aiempien joukkosurmien jälkeen.

Lisäksi floridalaisten koululaisten kampanjointi aselakien tiukennusten puolesta on alkanut saada liikettä myös poliitikkoihin. Presidentti Donald Trump kävi vastikään televisioidun keskustelun, jossa hän syytti omiaan NRA:n pelkäämisestä.

Nyt pelkää NRA.

Trumpista on vaikea ottaa selvää, mitä hän aikoo aseille tehdä vai aikooko mitään, mutta joka tapauksessa hänellä on valtaa ja kykyä toimia äkkiväärästi aseasiassa, jos niin haluaa. NRA:lla tuskin on kanttia hyökätä suoraan Trumpia vastaan, jota järjestö rahoitti lähes yhdeksällä miljoonalla eurolla vuoden 2016 vaaleissa, joten NRA purkaa pelkojaan ja turhautumiaan – yllätys, yllätys – mediaan.

Brittilehti Independentin julkaisemalla NRATV:n mainosvideolla järjestön pr-hahmo Dana Loesch lähettää kiväärijärjestön terveiset valehteleville toimittajille: ”Teidän aikanne käy vähiin. Kello käynnistyy nyt”, mustaa taustaa vasten mustiin pukeutunut Loesch sanoo pahaenteisesti ja kääntää tiimalasin ympäri.

Uhkaavat terveiset lähtivät samalla myös ”Hollywoodin tärkeilijöille, esikuvallisille urheilijoille, jotka käyttävät sananvapauttaan heikentämään sitä, mitä Yhdysvaltain lippu edustaa, epäisänmaallisille poliitikoille ja talkshow-juontajille, jotka kuvittelevat, että vain heidän mielipiteillään on väliä”.

Kyse on Loeschin ohjelman mainoksesta, eikä hän siinä suorasanaisesti uhkaa ketään väkivallalla vaan on omasta mielestään mediakriittinen. On tietysti monenlaisia tapoja olla mediakriittinen, mutta tämä on kyllä paskimmasta päästä ja sopisi paremmin johonkin banaanitasavaltaan.

Kun ”aikanne käy vähiin” -viestin lähettää asejärjestö ja sen kohteena ovat toimittajat, NRA ampuu kuvainnollisesti omaan jalkaansa. Vaikka järjestöllä on suuret resurssit, eivät ne niin suuret ole, että se kykenisi saavuttamaan itsensä kannalta mitään hyvää uhkailemalla suuria mediayhtiöitä.

Suomessakin toimii NRA, Kansallinen kivääriyhdistys ry, jonka yhteys amerikkalaiseen NRA:han on epäselvä. Myös suomalainen NRA on ottanut asiansa ajamisessa toimittajavihamielisen asenteen. Facebook-kaverini linkitti seinälleni suomalaisen NRA:n puheenjohtajan kirjoituksen, jossa puheenjohtaja soimaa median toimintaa Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Sanoman toimittaja törmäsi estoon suomalaisen NRA:n sivuilla.

Eräs linkkiä klikannut Sanoman toimittaja ei kuitenkaan päässyt lukemaan kirjoitusta NRA:n sivuilla. Hän sai ruudulleen ilmoituksen, jonka mukaan järjestelmä oli havainnut epäluotettavan toimittajan. ”Järjestelmä on havainnut, että sivun lataamista on yrittänyt toimittaja, jonka jo aiemmin on toistuvasti havaittu syyllistyvän perättömien ’uutisten’ julkaisuun, tosiasioiden väärentämiseen ja journalismin periaatteiden tahalliseen laiminlyöntiin”.

Kyseinen toimittaja ei ole kuitenkaan omien sanojensa mukaan ikinä kirjoittanut mitään Suomen NRA:sta. Sivun toimintaa testattiin toimituksessa viidellä eri koneella ja Sanoman avoimessa vierasverkossa, mutta mistään niistä ei päässyt NRA:n sivuille. Ilmeisesti koko Sanoman ip-osoitteet on blokattu.

Sanoman blokkiin tunnustautui syylliseksi Helsingin Sanomien entinen toimituspäällikkö Petri Korhonen, joka toimii nykyisin Otavamedian ulkoilulehtien eli muun muassa Metsästys ja kalastus -lehden päätoimittajana. Korhonen harrastaa itsekin ammuntaa.

Korhonen kertoo saaneensa NRA-eston päivän tai pari sen jälkeen, kun hänen NRA:ta arvosteleva kolumninsa ilmestyi HS:ssa vuonna 2015.

Jokohan minunkin tiimalasissani aika käy vähiin? Pahoittelen syvästi, jos tätä Mediaansekaantuja-blogia kustantavan Otavamedian toimittajat eivät tämän kirjoituksen julkaisun jälkeen pääse enää lukemaan NRA:n sivuja.