Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Voiko median luottamustutkimukseen luottaa?

Blogit Mediaansekaantuja 14.1.2014 12:54
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Median nauttimaa luottamusta on mitattu viime aikoina oikein urakalla. Seuraavassa hieman kriittistä arviota paitsi tutkimuksista, myös niitä koskevasta uutisoinnista.

Kunnallisalan kehittämissäätiö julkaisi viime lauantaina TNS Gallupin tekemän tutkimuksen kansalaisten luottamuksesta tiedotusvälineisiin. Tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat eniten Yleisradion tv-uutisten, STT:n ja Ylen radiouutisten uutisointiin. 87 prosenttia vastaajista arvioi Ylen tv-uutisten uutisoinnin erittäin tai melko luotettavaksi. STT:llä ja Ylen radiouutisilla vastaavat luvut olivat 85 ja 84 prosenttia.

Myös Yle tilasi vastikään TNS Gallupilta tutkimuksen kansalaisten luottamuksesta yhteiskunnallisia instituutioita kohtaan. Suurinta luottamusta nauttivaksi mediamonoliitiksi Suomessa paljastui... *kröhöm*... Yle itse. Kunnallisalan kehittämissäätiön aiemmassa tutkimuksessa selvitettiin samaa asiaa hieman eri asettelulla. Luotetuimmaksi instituutioksi saatiin tasavallan presidentti ja kakkoseksi media. Kyseenalaista tässä rinnastamisessa on se, että tasavallan presidentti on yksi henkilö, joten ei ole epäselvyyttä, kenen luottamusta mitataan. Media sen sijaan koostuu monenlaisista toimijoista, ja jokaisella vastaajalla voi olla kysymyksiin vastatessaan mielessään oma suosikkinsa tai inhokkinsa.