Viisi vinkkiä Vanjoen mediatyöryhmälle

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Nokian entisen johtajan Anssi Vanjoen johtama mediatyöryhmä etsii ideoita ”alan toimeliaisuuden lisäämiseksi” ja keinoja, joilla media-alan kasvu ja kannattavuus paranevat. Mediaansekaantujalta ei ole pyydetty lausuntoa, mutta annan sen silti.

Tässä tulee viiden kohdan medianelvyttämisohjelmani:

1) Digitilausten arvonlisävero alas ja samalle tasolle printin kanssa. Nyt digi-alv on 24 prosenttia, kun se tilattavilla printtilehdillä on 10 prosenttia. Hallituksen ja liikenne- ja viestintäministeriön on edistettävä arvonlisäveron laskua EU-tasolla, kuten nyt tapahtuukin.

2) Valtion on terävöitettävä omistajaohjaustaan Postissa ja pidettävä huolta siitä, että myös haja-asutusalueiden asukkaille voidaan tarjota kohtuuhintaisia mediapalveluita. Postin pilviin kohonnut jakeluhinnoittelu ja sen vuoksi irtisanotut jakelusopimukset ovat jo heikentäneet merkittävästi esimerkiksi Pohjois-Suomen lehdenlukijoiden saamaa palvelua. Iäkkäitä printin lukijoita ei voi väkisin muuttaa digilukijoiksi.

3) Annetaan innovaatiotukea vain niille mediayrityksille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat ja investoivat tutkimukseen, kehitykseen ja uuden median palveluihin. Reippaasti yli kymmenen prosentin liikevoittoa näinä aikoina repivät mediayhtiöt eivät selvästikään investoi riittävästi digitaalisten palveluiden kehittämiseen vaan pitävät yllä vanhaa painokonetekniikkaa ja/tai omistajiensa lyhyen tähtäimen voittoja. Innovaatiotukea pitäisi suunnata uusiin media-alan startupeihin, jotka kokeilevat ja luovat uusia ansaintamalleja digitaalisessa mediassa.