Viilto, jota ei näytetty
Annoimme tänään Julkisen sanan neuvostossa vapauttavan päätöksen laajaa keskustelua herättäneistä Helsingin Sanomien ympärileikkauskuvista. Valokuvaaja Meeri Koutaniemen kuvat julkaistiin lehdessä viime tammikuussa. Myös amerikkalainen viikkolehti Time julkaisi Koutaniemen kuvat, mutta samanlaista kohua ei silloin kehkeytynyt.
Kuvien julkaisua afrikkalaisesta silpomisrituaalista on arvosteltu Suomessa, sillä kuvissa esiintyy kasvoillaan kenialaisia tyttölapsia. Tapahtumapaikkaa ei kerrottu tarkasti, ja lasten nimet oli muutettu. Valokuvaajalla oli lasten huoltajan kirjallinen lupa tapahtuman kuvaamiseen ja kuvien julkaisuun, mutta luvan autenttisuutta on JSN:n mahdoton selvittää. Kuvaaja on sitoutunut siihen, ettei kuvia julkaista kenialaisissa lehdissä.
Tyttöjen sukuelinten leikkaaminen on Suomessa rikos, jota käsitellään törkeänä pahoinpitelynä. Se on ollut laitonta myös Keniassa vuodesta 2011. Tästä huolimatta rituaalia jatketaan kymmenissä maissa lähinnä Afrikassa ja Lähi-idässä.
JSN:n päätös syntyi äänin 13–1. Neuvosto perusteli vapauttavaa päätöstä sillä, että HS:lla oli painavat yhteiskunnalliset perusteet julkaista kuvareportaasi.
Avaan seuraavassa hieman sitä, miksi päädyin itse vapauttavan päätöksen kannalle.