Vielä kameraan tuijottamisesta vaalitentissä - Marco de Wit rikkoi neljännen seinän

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Eilisestä kirjoituksestani, joka koski Ylen pienpuoluetentissä tapahtunutta kameraan tuijottamista, poiki Facebookissa sen verran korkealaatuista journalistista ja näyttämötaiteellista keskustelua, että se ansaitsee laajempaa julkisuutta.

Kansanedustajaehdokas Marco de Wit puhutteli lähetyksessä Suomen kansaa katsomalla suoraan kameraan, eikä keskustelua vetänyt toimittaja Jari Niemelä puuttunut asiaan. Todettakoon tässä erikseen, että Niemelä veti keskustelua erinomaisesti ja keräsi paljon ihailua muun muassa Twitter-kommenteissa.

Kirjoitin kameraan katsomisen olevan keskustelun vetäjän yksinoikeus, ja perustelin tätä tv-journalismin perinteillä. Emme ole tottuneet siihen, että haastateltava katsoo kameraan, ja tavasta poikkeaminen tuntuu oudolta, hupsulta ja joskus uhkaavaltakin.

Kysymys katseen suunnasta on kiinnostava, koska tämä kaikki perustuu kirjoittamattomiin sääntöihin – ja mitä siitäkin tulisi, jos kaikki haastateltavat alkaisivat puhua suoraan kameralle?

Pitkän uran toimittajana tehnyt Satu Saaristo kuitenkin muistutti Facebook-keskustelussa, että vielä 1960-luvulla opetettiin toisin, kun käytiin ensimmäisiä poliittisia tv-vaaleja.