Verokarhun pullistelu heittää nolon varjon suomalaisen lehdistönvapauden ylle

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Suomi isännöi ensi viikolla Unescon lehdistönvapauden päivän konferenssia Helsingin Finlandia-talossa. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreessa vertailussa Suomi sijoittui jälleen kärkipaikalle maailman sananvapauden ykkösmaana. Henkseleitä onkin paukuteltu täällä oikein urakalla, ja paukuttelun oli tarkoitus jatkua maanantaina alkavassa konferenssissa.

Vaan tuli pari muuttujaa.

Suomalaisten veronviranomaisten vaatimukset Panaman papereiden nyhtämiseksi Yleisradiolta vaikka pakkokeinoin heittävät nolon varjon suomalaisen lehdistönvapauden päälle. Jo ulkomaita myöten uutisoidaan suomalaisviranomaisten haluista iskeä tiedonvälityksen ytimeen. Verottaja on väläyttänyt Ylen toimitukseen ja tarvittaessa myös tapauksesta uutisoineiden toimittajien koteihin tehtävää kotietsintää, ellei Yle luovuta Panaman veroparatiisiyhtiöitä koskevaa ja suomalaisnimiä sisältävää aineistoa viranomaisille.

Kun mahdollisuutta väläytellään julkisesti näin etukäteen, on selvää, ettei kotietsinnöissä löytyisi ensimmäistäkään dokumenttia. Paitsi että toimitukseen iskeminen näyttäisi pöyristyttävältä ja aiheuttaisi valtavan metelin, se on hölmöä myös siksi, ettei Yle omista aineistoa vaan heidän toimittajillaan on ainoastaan pääsy aineistoon kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön ICIJ:n palvelimen kautta.

”Eivät ne materiaalit täällä ympäriinsä loju. Meillä on sopimus ICIJ:n kanssa, ettemme anna ulkopuolisille pääsyä materiaaliin ja jos näin tapahtuu, yhteys materiaaliin katkaistaan välittömästi”, kertoi Ilta-Sanomille Ylen MOT-ohjelman tuottaja Renny Jokelin.