Venäjän propagandasivusto tuli Suomeen - en kelvannut toimittajaksi

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Kremliä lähellä oleva Sputnik-uutistoimisto tarjoaa tästä päivästä alkaen uutisia internetissä myös suomen kielellä, kertovat Yleisradio sekä Sputnik itse. Sattumoisin kirjoitin Sputnikin puppugeneraattorista juuri tänään ilmestyneessä Suomen Lehdistön kolumnissani.

Kun kuulin viime syksynä Sputnikin aikeista etsiä toimittajia Suomesta, lähetin heille kokeilumielessä viestiä käytettävyydestäni erilaisiin propagandatehtäviin. Yhdenkään henkilön yhteystietoja ei sivustolta tuolloin löytynyt, eikä nytkään sivustolla ole uutisten toimittajien nimiä eikä yhteystietoja. Löytyy vain sähköpostiosoite ”Sputnik-uutistoimiston lehdistöpalveluun”. Päätoimittajana toimii Margarita Simonjan, joka on myös toisen valtio-omisteisen RT-uutiskanavan (entinen Russia Today) päätoimittaja.

En saanut vastausta viestiini.

Se, joka näitä uutisia nyt suomeksi rustailee, ei ole ainakaan kielitaidoltaan parasta A-ryhmää: ”Uusi multimediauutistoimisto Sputnik on ilmoittanut uuden suomenkielisen tietoportaalin perustamisesta. Uuden resurssin, jota voitte seurata osoitteessa fi.sputniknews.com, on määrä esittää moninaisia mielipiteitä ajankohtaisista kansainvälisistä aiheista”.

Päätoimittaja Simonjanin mukaan ”Sputnik eroaa muista tiedotusvälineistä ennen kaikkea aiheiden valinnalla, niiden käsittelyn näkökulmalla ja käsityksellään maailmasta”.