Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Venäjän propagandasivusto tuli Suomeen – en kelvannut toimittajaksi

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 27.4.2015 18:12
Kremliä lähellä oleva Sputnik-uutistoimisto tarjoaa tästä päivästä alkaen uutisia internetissä myös suomen kielellä, kertovat Yleisradio sekä Sputnik itse. Sattumoisin kirjoitin Sputnikin puppugeneraattorista juuri tänään ilmestyneessä Suomen Lehdistön kolumnissani. Kun kuulin viime syksynä Sputniki...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Sputnikin uutiset ovat todellakin eri maailmasta. Luin Ukrainan tilannetta käsittelevän jutun, jossa toisaalta hellyyttävästi toisaalta vihaa puhkuen kerrottiin Euroopan historiassa ennenäkemättömistä valtion sponsoroimista rikoksista ihmisyyttä vastaan Ukrainassa. Siellä käytti Sputnikin mukaan hallitus käytti ilmavoimia ja tykistöä laajamittaisessa terrorismissa Donetskin siviiliväestöä vastaan, mikä on suoritettu länsimaiden hiljaisella hyväksynnällä tai suoran komennon alla. Siis miten suhtautua tällaiseen? Pitäisikö sananvapaus määritellä uudelleen?

Yksittäisen henkilön osalta tai yksittäiseen henkilöön kohdistuvana tilanne on kohtuullisen selvä. Kaiken mailman hulluja voidaan suvaita niin kauan kuin he eivät vahingoita toista henkilöä. Monimutkaisemmaksi asia tulee, kun kyseessä on vieraan valtion toiseen valtioon suuntaama propaganda, jonka tarkoitus on muokata mielipiteitä. Sinällään vaikka millaisen hölynpölyn levittäminen ei tehoa useimpiin ihmisiin ja sen vaikutus voi olla päinvastainen kuin on tarkoitettu. Silti propaganda on vaarallista, sillä hurahtajia löytyy asialle kuin asialle ja heidän manipulointinsa voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Esmerkiksi Kiinassa olisi mahdollista sulkea pääsy propagandasivustoille, mutta se ei sovi meille. Onko demokraattinen valtio täysin puolustuskyvytön valtionpropagandaa vastaan? Tämä on osa hybridisotaa, jossa olemme mukana aina vain syvemmällä. Asiasta pitää alkaa vakavasti keskustella muuallakin kuin vain SUPOn puitteissa. Jossakin kohtaa pitää alkaa puolustautua.