Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Varkaalla oli tummat suorat housut, kertoi poliisi

Blogit Mediaansekaantuja 22.6.2014 22:56
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Annoimme Julkisen sanan neuvoston (JSN) tämän viikon kokouksessa seitsemän langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä. Yksi langettavista ratkaisuista koski Jalasjärvellä ja Peräseinäjoella ilmestyvää paikallislehteä JP-Kunnallissanomia. Käsittelen tapausta tässä tarkemmin, koska saman kysymyksen parissa painitaan tiedotusvälineissä jatkuvasti eri puolilla Suomea.

Neuvoston enemmistö päätyi äänin 12–1 langettavaan, koska lehden uutisessa kerrottiin tarpeettomasti ja halventavaan sävyyn rikoksesta epäiltyjen ja jo kiinnisaatujen henkilöiden etnisestä taustasta. Lehden uutinen alkoi sanantarkasti seuraavasti:

”Kaksi vieraspaikkakuntalaista romaanimiestä varasti sunnuntaina Peräseinäjoella puolen päivän jälkeen Koulutien varrella sijaitsevasta kerrostaloasunnosta asuvalta mieheltä rahaa”.

Uutisen lopussa haastateltu huoltomies neuvoi lukijoita: ”He osasivat käyttäytyä todella miellyttävinä nuorina miehinä, vaikka toisen käsi olikin piirongin laatikossa. Pahitteeksi ei ole kertaus: ovet lukkoon, eikä tuntemattomia sisälle, olivat he sitten tummia tai vaaleita”.

Lehden päätoimittaja perusteli vastauksessaan laajalti romani-sanan käyttöä sillä, että se on sana, jolla romanit itse haluavat tulla kutsutuiksi. JSN ei kuitenkaan antanut langettavaa päätöstä sanavalinnasta vaan ylipäätään etnisen taustan esilletuomisesta tarpeettomasti. Epäillyt olivat jo itse ilmoittautuneet poliisille (tätä ei kerrottu uutisessa), joten romaniuden mainitseminen oli turhaa ja omiaan leimaamaan yhtä vähemmistöryhmää. Neuvosto tulkitsee Journalistin ohjeita, jonka 26. kohdan mukaan ”Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti”.

Päätoimittajan mukaan tausta tuotiin esiin, koska poliisi oli tehnyt näin omassa tiedotteessaan. Etelä-Pohjanmaan poliisin tiedotteessa koko uutistapahtuma ilmaistiin yhdellä tiiviillä virkkeellä (kursivointi minun):  ”Sunnuntaina kello 13.30 aikaan tuli ilmoitus Peräseinäjoelta Keskustieltä, että kaksi tummiin suoriin housuihin pukeutunutta miestä oli anastanut vanhukselta rahaa ja tapahtumapaikalla ilmeni, että vanhuksen ovelle oli koputtanut kaksi hänelle tuntematonta miestä, jotka oven avaamisen jälkeen olivat tunkeutuneet asuntoon ja toisen puhutellessa asukasta oli toinen miehistä mennyt kollaamaan asukkaan piironkia, josta mies oli löytänyt asukkaan lompakon ja anastanut lompakossa olleet vartavasten lääkärikäyntiä varten nostetut setelirahat poistuen asunnosta samanaikaisesti, kun asuntoon oli tullut naapurissa asuvan henkilön hälyttämänä huoltomies ja anastuksen tehneet miehet olivat nousseet käytössään olleeseen ja asunnon eteen pysäköityyn autoonsa vain huomatakseen, että paikalle saapunut huoltomies oli ajanut autonsa samalle käytävälle ja näin esti anastuksen suorittaneiden henkilöiden poistumisen autolla, joten vuonna 1989 syntynyt nastolalainen ja vuonna 1988 syntynyt ulvilalainen mies lähtivät paikalta pois jalkapatikassa kohti Peräseinäjoen keskustaa, jossa vieraalla paikkakunnalla ilman omaa liikkumista helpottavaa ajoneuvoaan ollessaan joutuivat itse soittamaan tapahtuneesta rahavarkaudesta poliisille ja asioiden selvittelyissä palautui vanhukselta anastettuja rahavaroja takaisin ja samalla ilmeni, että autoa kuljettanut nastolalainen mies oli myös ajokiellossa, joten asian selvittely jatkuu”.

Kuten näkyy, poliisitiedotteet kaipaavat monenlaista editointia, eikä vastuuta lehden uutisen sisällöstä voi ulkoistaa viranomaiselle. Itse asiaa eli etnisen tausta esilletuontia ei muuta se, että kiertoilmaisu tummat suorat housut vaihdetaan romani-sanaan. Joskus uutisissa käytetään kiertoilmaisuna kansallisasua, mutta jos kansallisasu ei ole karkuteillä olevan rikollisen tuntomerkki, rikoksentekoväline (varastetut tavarat kätketään hameen alle) tai avoimen rikoksen tutkinnalle muuten olennainen tieto, on vaikea löytää sen mainitsemiselle eettisesti kestäviä perusteita.

Homma ry:n entinen puheenjohtaja, nykyinen Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila on kritisoinut Journalistin ohjeita ja ehdottanut koko etnistä taustaa koskevan kohdan poistoa ohjeista. Perussuomalainen-lehti ei ole sitoutunut Journalistin ohjeisiin eikä kuulu Julkisen sanan neuvostoon, joten se ei pysty vaikuttamaan ohjeiden sisältöön.

Etnisen taustan kertomisesta uutisissa kirjoitti taannoin laajasti ja monipuolisesti Suomen Kuvalehden toimittaja Leena Sharma. Kannattaa tutustua, jos tiedotusvälineiden käytännöt asiassa ihmetyttävät.