Valokuvaaja Raskalovin kaapatut jalat

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Moskovalainen ammattivalokuvaaja Vitali Raskalov kapuaa luvattomasti kollegansa kanssa 640 metrin korkeuteen maailman toiseksi korkeimpaan rakennukseen Shanghaissa ja ottaa näkymästä huikean kuvan, jossa hänen jalkansa keikkuvat pilvenpiirtäjien päällä. Mikähän olisi sellaisen kuvan markkinahinta kansainvälisillä lehtikuvamarkkinoilla? 

En tiedä, mitä amerikkalainen Wall Street Journal maksoi kuvien julkaisusta Raskaloville – luultavasti satoja dollareita, jos ei enemmänkin. Toki on mahdollista, että julkisuuden maksimoimiseksi Raskalov antoi kuvat lehden käyttöön veloituksetta. Kuvakrediiteissä lukee, että ne on julkaistu hänen luvallaan.

Myös Helsingin Sanomat uutisoi tempauksesta. Harto Pönkä kiinnitti huomiota näyttävään kuvaan Helsingin Sanomien jutussa ja kysyi lehdeltä Twitterissä, oliko sillä kuvan julkaisuoikeudet.

HS:n jutun kuvakrediitissä luki alun perin ”Kuvakaappaus Vitaliy Raskalovin valokuvasta”. Käytännössä kyseessä oli ihan sama WSJ:n kuva, josta oli vain rajattu kuvaajan nimi alareunasta pois. Jos HS:lla olisi ollut julkaisulupa, mitään ”kaappausta” ei olisi kuvalle tarvinnut tehdä. Pöngän huomautuksen jälkeen lehti poisti kuvan, johon sillä ei ollut oikeuksia.

HS:n toimituspäällikkö myönsi reilusti Pöngälle virheen, joten se siitä. Virheitä sattuu. Lehden tekemä korjausliike jäi kuitenkin ihmetyttämään monia. Asiasta kirjoitti muun muassa Sami Sundell blogissaan.