Välikohtaus kaupassa: kuvaaja ulos!

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Yleisradion Kainuun-aluetoimitus uutisoi tällä viikolla, että kajaanilaisen H&M-kauppaliikkeen myyjä keskeytti henkilöhaastattelun kuvaamisen kauppakeskuksen aulassa. Asia ei ehkä olisi ollut ihan uutisen väärti ilman tilannetta todistavaa videota, jonka Yle julkaisi verkkosivuillaan.

”Meillä H&M:llä on tavoitteena pitää myymälät mediavapaina tiloina, jotta voimme taata asiakkaillemme shoppailurauhan. Toivomme, että lehdistö pyytäisi viestintäosastoltamme kuvausluvan ennen myymälässä kuvaamista”, selitti tapahtunutta Ylelle vaateliike H&M:n markkinointi- ja viestintävastaava Tiina Miettinen.

Samanlaisia välikohtauksia tapahtuu toimittajille aina silloin tällöin. Erityisen herkkiä reagoimaan on tietämäni mukaan oltu Stockmannilla ja Lidlissä etenkin silloin, kun saksalaisketju rantautui Suomeen 2000-luvun alussa. Myös muissa kauppakeskuksissa saattaa vartija tulla keskeyttämään ilman lupaa tapahtuvan valokuvaamisen tai tv-taltioinnin. Muistan erään toimittajan kertoneen, että Lidlin alkuaikoina kaupassa kiellettiin jopa muistiinpanojen tekeminen. Tässä YouTubesta löytyneellä muutaman vuoden takaisella videolla Lidlin henkilökunta keskeyttää alennushintaisten elintarveikkeiden kuvaamisen kansalaisjournalistilta.

Kerrataanpa säännökset.

Lain mukaan kauppakeskuksen yleiset tilat ovat julkisia paikkoja, joissa saa kuvata ilman lupaa. Olen kirjoittanut julkisissa paikoissa kuvaamisesta aiemmin muun muassa täällä.