Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Välikohtaus kaupassa: kuvaaja ulos!

Blogit Mediaansekaantuja 28.9.2014 21:40
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Yleisradion Kainuun-aluetoimitus uutisoi tällä viikolla, että kajaanilaisen H&M-kauppaliikkeen myyjä keskeytti henkilöhaastattelun kuvaamisen kauppakeskuksen aulassa. Asia ei ehkä olisi ollut ihan uutisen väärti ilman tilannetta todistavaa videota, jonka Yle julkaisi verkkosivuillaan.

"Meillä H&M:llä on tavoitteena pitää myymälät mediavapaina tiloina, jotta voimme taata asiakkaillemme shoppailurauhan. Toivomme, että lehdistö pyytäisi viestintäosastoltamme kuvausluvan ennen myymälässä kuvaamista", selitti tapahtunutta Ylelle vaateliike H&M:n markkinointi- ja viestintävastaava Tiina Miettinen.

Samanlaisia välikohtauksia tapahtuu toimittajille aina silloin tällöin. Erityisen herkkiä reagoimaan on tietämäni mukaan oltu Stockmannilla ja Lidlissä etenkin silloin, kun saksalaisketju rantautui Suomeen 2000-luvun alussa. Myös muissa kauppakeskuksissa saattaa vartija tulla keskeyttämään ilman lupaa tapahtuvan valokuvaamisen tai tv-taltioinnin. Muistan erään toimittajan kertoneen, että Lidlin alkuaikoina kaupassa kiellettiin jopa muistiinpanojen tekeminen. Tässä YouTubesta löytyneellä muutaman vuoden takaisella videolla Lidlin henkilökunta keskeyttää alennushintaisten elintarveikkeiden kuvaamisen kansalaisjournalistilta.