Uutismedian kuvamaksut menivätkin Melania Trumpille - kuvien käyttöehtona juttujen myönteisyys

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Amerikkalainen uutiskanava NBC News paljasti tällä viikolla, että uutismediat ovat maksaneet epäsuorasti Yhdysvaltain presidentin puolisolle Melania Trumpille vähintään 100 000 dollaria (86 000 euroa) belgialaisen valokuvaajan Regine Mahaux’n ottamien perhekuvien käytöstä. Arvio Melania Trumpin kuvista saamista lisenssimaksuista liikkuu sadantuhannen ja jopa miljoonan dollarin välillä.

Arvio perustuu presidentti Donald Trumpin taloudellisia sidonnaisuuksiaan koskevaan ilmoitukseen, joka julkaistiin toukokuussa. Ilmoituksessa riittää, että antaa tulonlähteistään summittaisen mittaluokan. Jo tuolloin mediassa uutisoitiin Melania Trumpin huomiota herättäneestä sopimuksesta kuvatoimisto Getty Imagesin kanssa, mutta nyt NBC toi uutta tietoa, mistä diilissä on kysymys.

Donald Trumpin tekemästä ilmoituksesta paljastui myös puoliso Melania Trumpin diili kuvatoimisto Getty Imagesin kanssa.

Median etiikan kannalta asia on mielenkiintoinen. Suuressa maailmassa ei ole tavatonta, että julkisuuden henkilöt saavat royalteja kuvistaan, vaikka tietysti myös kuvaajat saavat omansa. Suomessa tällainen käytäntö lienee harvinaisempi. Trumpin kuvia käyttäneillä uutismedioilla ei välttämättä ollut tietoa siitä, että presidentin puoliso saa kuvista provisiota, koska tästä ei ollut mainintaa kuvien käyttösopimuksessa.

Nolompi juttu on se, että NBC:n mukaan kuvatoimisto Getty Images salli kyseisten Trump-kuvien käytön vain myönteisten juttujen yhteydessä. Tästä oli maininta kuvan metatietojen yhteydessä: ”POSITIVE STORIES ONLY”. Kuvat eivät ole myöskään irronneet käyttöön ilman erillistä neuvottelua kuvatoimiston tai kuvaajan kanssa, eli voi olettaa, että käyttötapaa on tarkasti kontrolloitu.