Uskomushoitojutut jäivät JSN:n seulaan

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Eilisessä Julkisen sanan neuvoston kokouksessa eniten keskustelua herätti Raahen Seudun julkaisema homeopaattisia uskomushoitoja koskeva juttukokonaisuus (€). Neuvosto päätyi äänestämään ratkaisusta ja kumosi äänin 8–5 puheenjohtaja Risto Uimosen ja neuvoston sihteerin esityksen vapauttavasta ratkaisusta. Raahen Seutu sai langettavan, koska kahden homeopaatin haastattelussa sekoitettiin tosiasiat ja mielipiteet sekä sivuutettiin journalistinen lähdekritiikki.

JSN:n lähihistoriassa tapaus on sikäli poikkeuksellinen, että neuvosto päätyy hyvin harvoin päinvastaiseen ratkaisuun kuin puheenjohtajan ja esittelijän päätösesitys. Tämä oli toinen kerta Risto Uimosen puheenjohtaja-aikana. Eriävät mielipiteet osoittavat, ettei eettisissä kysymyksissä aina ole mustavalkoista oikeaa ja väärää.

Minulla ei ole lupaa referoida neuvoston jännittävää homeopaattikeskustelua muuten kuin siltä osin, mitä päätöksessä ja sen eriävissä kannanotoissa lukee. Omaa mielipidettäni voin kuitenkin perustella.

Pidin langettavaa ratkaisua selvänä, koska ideologioihin sitoutumattoman yleislehden juttu käsitteli kritiikittömästi uskomushoitojen vaikutuksia ja homeopaatteina toimivien yrittäjien bisnestä. Kainalojutun otsikkona oli ”Homeopatia käy ensiavuksi”, ja jutussa kehotettiin käymään homeopaatilla ennen lääkityksen aloittamista. ”Kroonisissa vaivoissa tulee kääntyä koulutetun homeopaatin puoleen”, toinen koulutetuista homeopaateista ohjasti. Haastateltavien mukaan homeopatia toimii ”periaatteessa mihin tahansa vaivaan, joka ylipäätään on hoidettavissa”, esimerkiksi pitkälle edenneen syövän tukihoitona ja synnytyksissä.

Jutun oheen leivotun faktalaatikon osittain virheelliset numerotiedot olivat peräisin toiselta haastatelluista homeopaateista. Toisessa faktalaatikossa tarjottiin verkkolähteitä homeopatiaan, mutta ei sitä kyseenalaistavaan materiaaliin.