Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Uskomushoitojutut jäivät JSN:n seulaan

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 21.5.2015 22:15
Eilisessä Julkisen sanan neuvoston kokouksessa eniten keskustelua herätti Raahen Seudun julkaisema homeopaattisia uskomushoitoja koskeva juttukokonaisuus (€). Neuvosto päätyi äänestämään ratkaisusta ja kumosi äänin 8–5 puheenjohtaja Risto Uimosen ja neuvoston sihteerin esityksen vapauttavasta ratkai...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Tästä periaatteesta ”tasapainottava ja vastakkaista näkemystä edustava juttu”. .
Eli pitäisikö kuulennoista kertovan jutun yhteyteen koostaa tarina niistä kertomuksista ja ”todisteista” joiden mukaan avaruudessa ei ole käyty? Tai aurinkokunnan synnystä kertovaan juttuun liittää tarina antiikin käsityksestä, jossa taivaanmekanismi pyörittää sen ihmisille näkyvässä pinnassa liikkuvia valopisteitä?

Tätä samaa ”tasapainotuksen” ihannetta yrittävät uskonnollistaustaiset lobbaajat käyttää vaikkapa vaatimalla ”luomisopin” opettamista evoluutioteorian rinnalla kouluissa. Eli ei lainkaan ongelmaton sekään.

Hauska kuulla että julkisen sanan neuvostossa ollaan yllä olevaa mieltä eriävien mielipiteiden painoarvosta ja vielä ”Suomen Kuvalehden”, mahdollisesti Suomen yksisilmäisimmän julkaisun sivuilta.

Yksi hyvä esimerkki vaikkapa tämä artikkeli: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/kreikan-ero-euroalueesta-lahestyy/ <- yhtäkään varsinaista lähdettä ei ole vaivauduttu määrittelemään, sensijaan jatketaan samaa linjaa kuin suomalaisessa mediassa muutenkin, kuinka olisi Jorgosten ja Tsatsiki Adonisten vika, että maa on niin huonolla tolalla. Tässä taas eriävä mielipide (joka liian faktapohjaisena mitä luultavimmin mututuntulehtenne verkkosivuilta poistetaan mitä pikimmiten):

http://blogit.image.fi/rahajatalous/kreikka-keskustelun-tolkuttomuudet/

Tälläistä, tieteelliseen tutkimukseen, prosenttiyksikköihin ja faktatietoon pohjautuvaa uutisointia lehdeltänne odottaessa ei kannata hengitystään pidättää, tai joutuu vielä haudassa pidättämään kaasuja. Kuitenkin mieluusti heität tiskiin väitteen, jonka mukaan homeopatian ei koskaan ole todistettu toimivan mihinkään. Luultavasti siitä syystä esim. Pfitzer ja GlaxoSmithKleine käyttävät rahaa useita kymmeniä miljoonia euroja Amazonin sademetsien koluamiseen, uusien syntetisoitavien lääkekasvien toivossa. Pfizer myös esimerkiksi rahoittaa ja ylläpitää tutkimuskeskusta New Yorkin kasvitieteellisessä puutarhassa, juurikin mainitsemasi Sammon toivossa. (lähde: http://www.nybg.org/files/science_book.pdf [itse et ilmeisesti lähteitä valitse käyttää lainkaan, heität vain hyvällä mututuntumalla]).

Jos viitsisit hieman lukaista, huomaisit että argumentointisi ontuu kuin homeopatialla lääkitty poliopotilas. Pidän siis itsekin täytenä humpuukina ko. lääketieteen alaa, mutta näin hatusta heittämällä vaikkapa malariaan tarkoitetusta kitiinilääkityksestä saamme juuri näitä poppamiehiä kiittää. Modernista lääketieteestä löydät yhtä lailla täyteen höpöhöpöön perustuvia väittämiä, kuten: "Talidomiini sopii hyvin aamupahoinvointiin" ja muutaman vuoden päästä paljastuva "kolesterolilääkkeet aiheuttavat ennenaikaisia sydän- ja verisuonitauteja, verenkiertohäiriöitä, aivomassan surkastumista etc.". Puolestani kuka tahansa saa olla mistä tahansa mitä mieltä tykkää, mutta jos objektiivisuuden puutteesta sinun kirjoittamasi soopan tasoisella argumentoinnilla lähtee jotain tuomioita langettelemaan, niin toivottavasti edes hävettää sitä omalla nimellään julkaista.

Jouni: meneppä lääketieteen ammattilaisille järjestettyyn "seminaariin" Ruotsin- laivalle kallistamaan vähän kuppia ja kuuntelemaan miten SSRI- lääkkeitä saa parhaiten määrättyä ihmiselle, joka niitä ei tarvitse. Siitäkin saisi varmaan pari aika "hassua" ääninauhaa. Jos tykkäät että joku sinulle valmiiksi pureskelee mielipiteesi, niin kannattaa jatkaa tämän henkilön tekstien lukemista.

Post scriptum:

Alanpa tästä ihan piruuttani etsimään vastaavia ”uskomukseen” perustuvia lehtiartikkeleita Suomen Kuvalehdestä, joissa jätetään perustellut vasta- argumentit esittämättä ja laitan teille sinne JSN:lle postia tulemaan. Saat sinäkin jotain oikeaa työtä sitten, kun voit kavereittesi takkasytykejulkaisua puolustella, kuin hyvän palkollisen kuuluukin.

Laita ihmeessä postia JSN:lle, mutta vain oikealla nimellä lähetetyt kantelut käsitellään. Minä en jäävinä voi osallistua Suomen Kuvalehteä koskevien kanteluiden käsittelyyn.