Uhkailija ei ansaitse nimensuojaa mediassa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, miksi tiedotusvälineet suojelevat julkisille palstoille vihapuheita ja törkyviestejä kirjoittavien skribenttien nimiä. Monesti, kun näitä kansalaiskirjoituksia siteerataan mediassa, tällaisen viestin kirjoittajan nimi on sumennettu kuvassa tai muutettu tekstissä.

Tämä tuli taas mieleeni, kun luin toimittaja Jussi Korhosen Isän pikajuna -blogia Seura-lehden verkkosivuilta. Korhosen siteeraamat Kempeleen epäiltyä raiskausta kommentoineet kirjoittajat yleistivät kaikki turvanpaikanhakijat raiskaajiksi, nimittivät turvapaikanhakijoita likaisiksi nekruiksi, saastaksi, karva-apinoiksi ja lietsoivat muita pahoinpitelemään ja tappamaan heitä.

Media antaa nimensuojan rikoksen tai onnettomuuden uhreille tai rikoksesta epäillyille tietyin poikkeuksin (epäillyn asema ja rikoksen törkeysaste huomioidaan – tuomion jälkeen nimi voidaan julkaista, jos rangaistuksena on pitkä vankeustuomio). Nämä Korhosen siteeraamat kirjoittajat eivät ole rikoksen tai onnettomuuden uhreja. He eivät ole myöskään rikoksesta epäiltyjä. He kirjoittavat omalla nimellään julkisiin keskusteluihin ja ryhmiin eli ottavat kantaa yhteiskunnallisiin keskusteluihin omalla pontevalla tavallaan. Mikään laki tai Journalistin ohje ei velvoita tarjoamaan heille nimensuojaa.

Kirjoituksia tiedotusvälineissä lainaamalla mutta nimet peittämällä ei anneta vastuuta sanomisista niille, joille se kuuluu. Osa tietysti kirjoittelee väärän nimen tai feikkiprofiilin turvin, koska pelkää seuraamuksia, mutta silti – nimet esiin ja kunnia sille, jolle se kuuluu!

(Tässä tapauksessa ymmärrän, että nimien sumentamisella toimittaja voi haluta välttyä uhkailijoiden hyökkäyksiltä itseään kohtaan. Jo aihe itsessään on kuitenkin omiaan poikimaan uhkailuja toimittajalle, joten nimien peittely on turhaa. Vaihtoehtona olisi se, ettei kirjoittaisi koko aiheesta. Jos antaa pelolle vallan, ei voi kirjoittaa. Ja juuri se on näiden uhkailijoiden tavoite.)