Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Uhkailija ei ansaitse nimensuojaa mediassa

Blogit Mediaansekaantuja 30.11.2015 13:32
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, miksi tiedotusvälineet suojelevat julkisille palstoille vihapuheita ja törkyviestejä kirjoittavien skribenttien nimiä. Monesti, kun näitä kansalaiskirjoituksia siteerataan mediassa, tällaisen viestin kirjoittajan nimi on sumennettu kuvassa tai muutettu tekstissä.

Tämä tuli taas mieleeni, kun luin toimittaja Jussi Korhosen Isän pikajuna -blogia Seura-lehden verkkosivuilta. Korhosen siteeraamat Kempeleen epäiltyä raiskausta kommentoineet kirjoittajat yleistivät kaikki turvanpaikanhakijat raiskaajiksi, nimittivät turvapaikanhakijoita likaisiksi nekruiksi, saastaksi, karva-apinoiksi ja lietsoivat muita pahoinpitelemään ja tappamaan heitä.

Media antaa nimensuojan rikoksen tai onnettomuuden uhreille tai rikoksesta epäillyille tietyin poikkeuksin (epäillyn asema ja rikoksen törkeysaste huomioidaan - tuomion jälkeen nimi voidaan julkaista, jos rangaistuksena on pitkä vankeustuomio). Nämä Korhosen siteeraamat kirjoittajat eivät ole rikoksen tai onnettomuuden uhreja. He eivät ole myöskään rikoksesta epäiltyjä. He kirjoittavat omalla nimellään julkisiin keskusteluihin ja ryhmiin eli ottavat kantaa yhteiskunnallisiin keskusteluihin omalla pontevalla tavallaan. Mikään laki tai Journalistin ohje ei velvoita tarjoamaan heille nimensuojaa.