Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Uhkailija ei ansaitse nimensuojaa mediassa

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 30.11.2015 13:32
Olen jo jonkin aikaa miettinyt, miksi tiedotusvälineet suojelevat julkisille palstoille vihapuheita ja törkyviestejä kirjoittavien skribenttien nimiä. Monesti, kun näitä kansalaiskirjoituksia siteerataan mediassa, tällaisen viestin kirjoittajan nimi on sumennettu kuvassa tai muutettu tekstissä. Tämä...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Enemmän minä kyllä ihmettelen sitä, miksi media näitä pökellyksiä artikkeleissaan siteeraa näin hanakasti. Ehkä siksi, että saadaan klikkauksia. Ja klikkaukset ovat tuloja. Mutta silti ihmettelen tuota puolta tässä asiassa paljon enemmän kuin että jos jonkun Joppe 15 v:n nimi tulisi nettiin tekstin viereen, se ei ole kovin kiinnostavaa edes.

Loistava kirjoitus! Samaa olen itsekin pohtinut – miksi vapaan sanan maassa ja kulttuurissa aletaan peittelemään puhujan identiteettiä. Jos ei halua, että oma tietynlainen teksti/kommentti näkyy, miksi sitten kirjoitetaan sellaista?

Anni, YLE juuri eilen uutisoi siitä, kuinka nimettömänä esiintyvät Kokoomuksen kansanedustajat kritisoivat Stubbia.

Siinä sitä sentään on kysekin jostakin, kun taas tässä on kyse vain siitä että joku on tehnyt artikkelin facebookin räkäläosastosta.

Kenelle toimittajalle tulisi mieleen mennä ihan oikeaan räkälään, kirjata ylös siellä kuulemaansa ja tehdä siitä artikkeli? Ei varmaan ketään. Mutta facebookin räkälästä tehtyä kirjoitusta kommentoidaan oikein Suomen Kuvalehdessä.

Paljon isompi asia kai se on, että kansanedustajat joutuvat esiintymään nimettömänä. Ja että media sen sallii. Ellei sitten media itse keksi juttujaan.