Twitter on hiipuva uutismedia

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Eilen ja tänään uutisoitiin brittiläisen Reuters-instituutin Digital News Report 2015 -tutkimuksen tuloksista. HS:n mukaan verkkomedia on ohittanut perinteiset mediat uutislähteenä ja M&M:n mukaan suomalaiset maksavat ahkerimmin verkkouutisistaan Euroopassa. Koko kaksitoista maata käsittävä tutkimus on luettavissa täältä ja sen Suomen maaraportti täältä.

Tutkimuksessa oli myös sosiaalista mediaa koskeva osuus, joka jäi uutisissa vähemmälle huomiolle. Nostan tässä esiin pari kiinnostavinta pointtia.

Toimittajat ja keskeiset viestimet pitävät Twitteriä näyttävästi medioissaan esillä, ja monella journalismin saralla Twitter on nykyisin tärkeä uutislähde. Reuters-instituutin tutkimus kuitenkin kertoo karua kieltä Twitterin hiipuvasta merkityksestä käyttäjien uutismediana.

Suomalaisten vastaajien mukaan ylivoimaisesti suosituin some-palvelu uutisten hakemiseen, lukemiseen, katsomiseen, jakamiseen ja uutisista keskustelemiseen on Facebook, jota käyttää tähän tarkoitukseen 35 prosenttia vastaajista. Kakkosena ei tule Twitter vaan YouTube (10 prosenttia), eikä kolmantenakaan tule Twitter, vaan Suomi24 (7 prosenttia). Vasta jaetulla neljännellä sijalla on Twitter yhdessä otteensa täysin menettäneen Google Plus -palvelun kanssa (5 prosenttia).

Suomi on mukana Digital News Report -tutkimuksessa nyt toista vuotta. Vuoteen 2014 verrattuna eniten käyttöastettaan kasvattivat Instagram (+7 prosenttiyksikköä), YouTube (+6) sekä Facebook ja Pinterest (+4). Google Plus romahti 15 prosenttiyksikköä. Twitterillä oli nousua 2 prosenttiyksikköä, mutta uutisten lähteenä laskua 1 prosenttiyksikkö. Muiden some-palvelujen kasvu ja Twitterin junnaaminen lilliputtisarjassa kertovat siitä, että Twitterin käyttö lukijoiden uutislähteenä on jäämässä kiinnostavampien some-välineiden jalkoihin.