Twiittaava poliitikko ei kaipaa toimittajaa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Minua kohtasi sellainen onni, että pääsin Alexander Stubbin ja Tuomas Enbusken sopivasti eurovaalien edellä julkaisemaan Twitterkirjaan. Tähän fanfaareja ja rummunpäristystä.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Stubb kyseli taannoin Twitterissä ihmisiltä, miksi he ovat siellä. 140 vastausta päätyi valmiiseen kirjaan. Vastaukseni kuului sanantarkasti näin: ”Olen vitterissä saadakseni rahaa ja vaikutusvaltaa”.

Että sillä lailla.

Stubb ja Enbuske itse kertovat twiittaavansa ammattinsa takia mutta myös huvikseen. Twiittaamisesta he eivät saa palkkaa, mutta toki sosiaalisen median näkyvyys tukee heidän julkisia ammattejaan. Kumpikin on seuraajamäärässä mitaten suomalaisten twiittaajien TOP 10:ssä, Stubb on poliitikkojen ykkönen ja Enbuske ainoa toimittaja koko kymmenikössä. Stubbilla on nyt 111 000 seuraajaa ja Enbuskella 68 000. Vertailun vuoksi todettakoon, että Helsingin Sanomilla on seuraajia 31 000 ja Yleisradiolla 22 000.

Olen aiemmin heittänyt epäilyksen varjon Stubbin ja Enbusken munapäisten seuraajien päälle. Nyt herrat toteavatkin kirjassaan, ettei seuraajien lukumäärään kannata suhtautua aivan kuten ääniin valtiollisissa vaaleissa. ”Seuraajien todellista lukumäärää ei voi aivan tarkkaan todentaa. Tämä johtuu siitä, että seuraajissa on myös paljon niin kutsuttuja botteja eli haamuprofiileita”, parivaljakko kirjoittaa.