Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Tutkiva toimittaja tarvitsee kurasaappaat – ei lumilapiota

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 6.4.2014 14:29
Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosepäilyistä uutisoineet Helsingin Sanomien toimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi pokkasivat Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon toissa päivänä. Mielenkiintoista on se, ettei tutkaparin juttusarja ollut edes ehdolla Bonnierin ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Kaikkien huumejuttujen perussynti Suomessa on hallinnon de facto ”yhteistyö” ns. tiedustelun ja osin ulkopolitiikan saroilla ulkomaiden kanssa. Liikaa tietäviä diskreditoitiin siinä harkitusti ”huumejutuin.” Osa touhusta oli myös ”maanpetoksellista,” kun ”liikaa tietävien” synti oli lähinnä hyvin tehty työ. Se korruptoi jo 1960-70 sekä sotilaat että poliisin, mitä ei koskaan selvitetty, vaikka varastettuja autoja piti palauttaa maihin, mistä ne oli varastettu.

Omana kokemuksena voin vahvistaa jotenkin uskomattoman herkkäuskoisuuden – tai minkä lie – kolleegojen joukossa, kun olin touhunnut viisi vuotta PE/Tiedustelulle Pariisissa, osin omalla kustannuksella ja vastuulla ”opiskelijana.” Opintoryhmässä oli USA:n ja Ranskan, Brittien agentteja. Opettajina mm. Ranskan presidentin NL:n ja Kiinan spesialistit, muutama muu samaa luokkaa.

Kun Suomen valtio eli omissa – usein halvoissa – huiputuksissaan, se ei halunnut paluutani toimittajana Suomeen. Se antoi selviä uhkauksia, Suomessa raivokasta diskreditointia. Kun oli pakko häipyä maasta 1980, olin ”Ranskassa liikaa viiniä juonut” tasapainotoin delusionisti, joka ennusti asioita kuten NL:n sortumista ja Balttian maiden itsenäisyyden palautumista.

Tosi kauheaahan se oli Yya-Suomelle uransa rakentaneille, jotka muuten yhä maata hallitsevat. Miksi muuten?

Näitä luetaan juuri nyt