Tutkiva toimittaja tarvitsee kurasaappaat - ei lumilapiota

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosepäilyistä uutisoineet Helsingin Sanomien toimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi pokkasivat Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon toissa päivänä. Mielenkiintoista on se, ettei tutkaparin juttusarja ollut edes ehdolla Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saajaksi.

”On sovittu, että raadin ratkaisuja ei kommentoida julkisuudessa sen enempää – ei niitä, jotka olivat ehdolla, eikä niitä, joita ei kenties ollut”, vastasi Bonnierin palkintolautakunnan puheenjohtaja Merja Ylä-Anttila, kun tiedustelin asiasta.

Spekuloidaan sitten.

Oma arvaukseni on, että HS:n poliisijuttujen palkintoehdokkuus olisi ollut Bonnierille hankala asia, koska Aarnion case on yhä kesken ja siinä voi käydä miten tahansa. Marraskuusta asti vangittuna ollutta Aarniota epäillään muun muassa useista törkeistä virka-aseman väärinkäytöksistä ja neljästä törkeästä huumausainerikoksesta. Kyseessä ovat vasta poliisitutkinnassa olevat rikosepäilyt, joista on nostettava syytteet toukokuun loppuun mennessä. Aina on mahdollista, ettei näyttöä löydy riittävästi ja syytteistä luovutaan.

Huumepoliisin päällikön rikosepäilyistä ja kesken olevasta tutkinnasta uutisoiminen kuuluu journalismin perustehtäviin, mutta ehkä Bonnierin raadissa pidettiin juttusarjan asettamista palkintoehdokkaaksi vielä ennenaikaisena. Lumilapio-palkinto taas myönnettiin perustelujen mukaan tutkivan journalismin tiedonhankintamenetelmien monipuolisesta käyttämisestä ja viranomaistyöstä tuotetusta uudesta tiedosta. Ne ovat kiistattomia journalistisia ansioita, vaikka Aarnio ei koskaan käräjille joutuisikaan.