Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Tuntematonta kaksilla säännöillä

Blogit Mediaansekaantuja 5.12.2013 22:05
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Ilta-Sanomat kertoo tänään, että lehti aikoo näyttää netti-tv:ssään Tuntematonta sotilasta jo kello 12 alkaen itsenäisyyspäivänä.

”ISTV:n päätös Edvin Laineen ohjaaman kansallisaarteen esittämisestä syntyi, kun Yleisradio kertoi siirtäneensä sen televisioinnin ennätysmyöhäiseen ajankohtaan. Elokuva pyörähtää käyntiin TV1:llä klo 22.30. Se päättyy 01.20, jolloin monet sotaveteraanit ja suuri osa itsenäisyyden viettäjistä ovat jo nukkumassa”, lehti kirjoittaa.

Uutinen herätti sekä närkästystä että riemastusta. Joitakuita ärsytti uutisessa nähty piikki Ylen suuntaan, mutta onnittelijoiden joukossa oli muun muassa MTV3:n uutisten päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

”Nyt on pakko sanoa, että hyvä IS! Ja on samalla mitä täydellisin esimerkki siitä, miten eri välineitä viranomaiset käsittelevät eri säännöin”, Ylä-Anttila kirjoitti Facebookissa.

Asia on tietysti niin kuin IS näpäyttää: tuntuu erikoiselta, että kansallissymbolin asemaan kohonneen elokuvan ritualistista katselua siirretään televisiossa ajankohtaan, jolloin elokuvan tärkein kohderyhmä on jo unten mailla.

Miksi näin?

Siksi, että uusi kuvaohjelmalaki tuli voimaan viime vuoden alussa. Sen jälkeen Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus (Meku) vaati Yleä myöhäistämään Tuntemattoman lähetysaikaa, joka oli edellisvuonna kello 12.50. Elokuva näytettiin sitten kello 17.

Myös tänä vuonna Yle voisi näyttää klassikkoa kello 17, mutta ei halua lähettää sitä yhtäaikaa presidentin itsenäisyysjuhlien kanssa. Tämän vuoksi Rokka alkaa tuhota vihollisia vasta kello 22.30:n jälkeen.

Televisioyhtiöt ovat sopineet vuodesta 1999 lähtien niin sanotuista vedenjakaja-ajoista osana alan itsesääntelyä. Myös Yleä sitovan sopimuksen mukaan alle 12-vuotiailta kiellettyjä elokuvia saa näyttää televisiossa vasta kello 17:n jälkeen.

Ristiriita syntyy siitä, että televisioyhtiöiden itsesääntely ei sido iltapäivälehden nettilähetyksiä. IS voi siis näyttää Tuntematonta sotilasta nonstoppina kello 12 alkaen. Yle ei voi näyttää elokuvaa ollenkaan Areena-verkkopalvelunsa kautta.

”Ylellä on elokuvaan vain televisio-oikeudet. He eivät voi esittää sitä netissä. Muut kuin televisio-oikeudet ovat Kansallisella audiovisuaalisella arkistolla, josta me ne hankimme”, kertoo ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

Meku edellyttää vain ikärajan ja lakisääteisten sisältösymboleiden merkitsemistä IS:n lähetykseen.

Tuntemattoman sotilaan pompottelu on naurettava esimerkki perisuomalaisesta byrokraattisesta jäykkyydestä, jossa ei ole mitään sijaa tilannetajuisille poikkeuksille. Kysymys on kuitenkin yleissivistykseen kuuluvasta kansalliselokuvasta, jota koulussakin katsotaan ja kirjana luetaan. Edvin Laineen mustavalkoinen ja hidastempoinen ohjaus tuskin perheen nuorimpia edes kiinnostaa.

Pian on taas pääsiäinen. Meinaavatko ne näyttää Kristuksen viimeisiä kärsimyksiä ihan päiväsaikaan?