Totuus Ukrainasta on tuolla jossain

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

En usko räikeästi Ukrainan todellisuutta vääristelevään Venäjän valtiolliseen mediaan. Kovin paljon parempi ei ole luottamukseni myöskään länsimaiseen mediaan, joka on etenkin matkustajakone MH17:n tuhoutumisen selvittämisessä pitkälti amerikkalaisten tiedustelutietojen varassa. Jos on päässyt unohtumaan, millaista propagandaa Yhdysvaltojen tiedustelulähteet ovat aiemmin suoltaneet, muistelkaa hetki vaikkapa Irakin joukkotuhoaseita tai sotilas Jessica Lynchin vapautusoperaatiota.

Tv-kanava Russia Todaysta MH17:n maahansyöksyn jälkeen irtisanoutunut kirjeenvaihtaja Sara Firth perusteli lähtöään sillä, ettei enää halunnut vääristellä totuutta. Firthin mukaan RT:n toimittajat kertovat valheita ja keksivät faktoja päästään. Silminnäkijähavainnot valikoitiin ihmisiltä, jotka avoimesti syyttivät Ukrainan hallitusta matkustajakoneen pudottamisesta. Asialle laitettiin nuoria, tottelevaisia reporttereita. ”Kun alat kysellä pahoja kysymyksiä, jotka eivät sovi tarinaan, joudut vaikeuksiin”, Firth kertoi brittiläisen Channel 4:n videohaastattelussa.

Länsimaiset tiedotusvälineet ovat uutisoineet mielellään Firthin valehtelusyytöksistä, mutta vähemmälle huomiolle tai kokonaan editointipöydälle niiltä on jäänyt seikka, josta Firth kirjoitti Twitterissä: ”Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että vastaaminen länsimaisen median luomiin vääristymiin on erittäin tärkeätä. Mutta sen pitää olla rehellistä ja tarkkaa”.

Kun keneenkään ei voi luottaa, mistä löytyisi puolueeton tai ainakin neutraaliuteen pyrkivä analyysi Ukrainan kriisistä, siihen liittyvästä mediapropagandasta ja Venäjän vaikuttimista selkkauksessa?

Sellainen löytyy ortodoksisesta verkkojulkaisusta nimeltä Simeon ja Hanna, ja sen on kirjoittanut eduskunnan suuren valiokunnan sihteerinä toimiva Peter Saramo. Kirjoituksen otsikkona on ”Mitä uskoa, kun kaikki valehtelevat? Ukrainan kriisi ja maailman ymmärtäminen”.