Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Toimittajatutkimus: Kollegoiden some-kohuista uutisoidaan liian herkästi

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 20.1.2017 14:36
Olin eilen mukana paneelikeskustelussa, jossa oli aiheena journalistinen etiikka sosiaalisen median aikakaudella. Kanssani keskustelivat journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkanen, toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo ja Ylen palvelupäällikkö Kari Haakana. Puhuimme muun muassa tapauksi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Some-kohut näkyvät liian suurina asioina, jos sata ihmistä jossakin möykkää niin se saattaa nykyään vaikuttaa jopa politiikan suuntaan ja ainakin näkyy Iltalehden lööpissä tyyliin someraivo repesi tms.

Vakavan median pitäisi jättää some omaan arvoonsa journalismissa ja sama pitäisi tehdä myös isojen päätösten päällä istuvien poliitikkojen. Somesta on tullut vahvempi kuin perinteinen media koska perinteinen media antaa niin tapahtua.

Nuo prosentit kertovat siitä että perinteinen vakava media vuotaa, ja sitä se ei saisi tehdä. Ei saisi ryntäillä sinne tänne sen mukaan mitä jossakin peukutetaan. Tavallaan tämä ilmiö näkyy nykyään myös SK:ssa ja YLEssä, ja se on huono juttu. Ei journalismia voi harjoittaa klikkaustenlaskuperiaatteella.

Jos ammattilaisista vain 70% on sitä mieltä, että some saa liikaa valtaa perinteisessä mediassa, niin eikö se ole aika iso ongelma?

Ehkä ihmiset heräävät tähän kantapään kautta aivan itse mutta se on pitkä tie.

Tyypillinen kohu oli joulukuun alkupuolella pääministerin ja Ylen toimittajan välinen kiistely uutisoinnista. Vaikutti siltä,että yksi osapuoli oli myös SK.JSN joutuu julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ottamaa kantaa eri osapuolten toimintaan.Toivottavasti silloin tulee käsittelyyn Ylen toimittajan toiminta,josta koko sananvapaustaistelu käynnistyi.