Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Toimittajat ja haastateltavat antoivat pelolle vallan – TS:n ja IL:n ratkaisut ihmetyttävät

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 30.8.2017 19:55
Kaksi terrorismiin liittyvää lehtijuttua on herättänyt viime päivinä yleistä kummastelua, ja kun järkeviä selityksiä ei ole saatu, jatkan ällistelyä täällä blogissa. Turun Sanomat haastatteli ”maahanmuuttoon ja kotoutumiseen vuosikymmeniä perehtynyttä tutkijaa”, joka oli huolissaan Marok...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Ehkä se johtuu vain siitä ettei tässä maassa enää voi olla perusteettomaan maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuva ilman että alkaa persu-rasisti-natsi huudot ja sosiaalisen median itseään parempina ihmisinä pitävät aloittivat lynkkauskampanjan jossa vaaditaan mielipiteen esittäjän erottamista tms?

Niin. Kun haastatellaan jotakin tutkijan ominaisuudessa, on aivan valtavan tärkeää kyetä arvioimaan puhuuko tutkija nyt aiheesta jota on oikeasti tutkinut vai aiheesta, jota on lehdistä seurannut. Mielipiteen ja tieteellisen julkaisun ero pitäisi olla selvä. Nyt näyttää siltä, ettei TS:n toimittajakaan halunnut tätä erottelua tehdä. Olisiko juttu vesittynyt jos olisi selvinnyt, että tutkija puhuukin maallikkona?

Harvoin olen vuosien varrella epäillyt toimittajan lähteen koko olemassaoloa. Jos tällaista rupeaa sattumaan samoille tahoille usein, sekin päivä tulee.