Tässä syy, miksi en klikkaa näitä otsikoita

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tiesitkö, mikä yhdistää Jani ja Mari Sievistä, Vesa Keskistä, Jari ja Virpi Sarasvuota, Kirsi Alm-Siiraa ja prinsessa Madeleinea? No se, että kaikki ovat antaneet lapselleen nimeksi Tämä.

Klikkaisinko jonkin noista linkeistä auki? En klikkaisi, koska tämä oikean käden etusormeani väkisin stimuloiva otsikointitapa ärsyttää. En kuulkaa liikuta hiirikättäni yhdenkään lapsen etunimen takia.

Jos ärsyttää, niin kyllä välillä naurattaakin. Ilta-Sanomat otsikoi viime viikolla uutisensa: ”Tämän takia 126 saa potkut Puolustusvoimista  eivät suostuneet yhteen asiaan”. Minäkään en suostuisi siihen yhteen asiaan, mutta se lienee eri asia kuin tämä. Onkohan tällä asialla jotain tekemistä Maikkarin avaruudesta löytämän valtavan asian kanssa? Ei voi ainakaan väittää, ettei tiedotusvälineillä olisi enää asiaa otsikoissaan.

Tällainen verkko-otsikointi on tietenkin väärin, koska se on vastoin kaikkia Pertti Hemánuksen teesejä tiedotusopin klassikkoteoksissa. Perinteisen uutisopin mukaan uutinen kuuluu otsikoida niin, että uutisen olennainen sisältö kiteytyy yksiselitteisesti otsikkoon, joka on konkreettinen, dynaaminen, selkeä ja nasakka. Jos asian pihvi on toimittajalta hukassa, toimitussihteeri tai uutispäällikkö laatii paremman otsikon, joka kertoo, mitä todella on tapahtunut.