Tässä on terrorismin uhri - katso kuva!

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Brysselin terrori-iskuista kertovissa uutisissa minut pysäytti erityisesti tämä kuva. Uutistoimisto AP:n kuvassa on kaksi Brysselin lentokentän itsemurhaiskun uhria hieman räjähdyksen jälkeen. Jäin miettimään kuvan julkaisua.

Googlen kuvahaun perusteella uutistoimisto AP:n kuvan julkaisivat Suomessa ainakin Iltalehti, Ilta-Sanomat, Aamulehti ja MTV. Kumpikin uhreista on kuvassa verissäpäin ja silminnähtävässä sokkitilassa, toisella on pusero repeytynyt. Hänestä kerrotaan Iltalehden jutussa myös koko nimi ja asuinpaikka. Jutusta päätellen tietoja ei ole saatu häneltä itseltään.

Joillakin ulkomaisilla uutissivustoilla sama kuva esitettiin rajattuna vain oikeanpuoleiseen uhriin. Intialaisen tv-kanavan verkkosivulla kuvasta oli sumennettu – ei suinkaan uhrin kasvot vaan hänen räjähdyksessä paljastunut keskivartalonsa.

Julkaistaisiinko kotimaisessa mediassa suomalaisista uhreista tällaisia kuvia? Tuskin.

Meillä Journalistin ohjeet korostavat uhrien suojelua: ”28. Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta”. JSN:n ohjeistus on varsin hyvin iskostunut toimittajien ammattikäytäntöihin ja tuntuu pätevän rikosten ja onnettomuuksien suomalaisiin uhreihin.