Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Tässä on pimitetty totuus kaatopaikalle kipatuista vaatteista

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 10.1.2016 22:19
Urbaani legenda Punaisen Ristin kaatopaikalle kärräämistä käyttökelpoisista vaatteista ottaa näemmä aina vain uusia kierroksia sosiaalisessa mediassa. Nyt on aika katkoa yhdeltä huhulta siivet ja kertoa totuus asiasta, josta valtamedia on vaiennut ja jota sosiaalinen media on ansiokkaasti vääristell...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

”Kun syyllinen tiedetään niin kyllä rikoskin keksitään” – tavattiin sanoa Stalinin Neuvostoliitossa.

@Rauno

Tuolla asialla ei ole Suomen punaisen ristin kanssa mitään tekemistä.
Kumpikin kansallinen yhdistys kuuluu kyllä kansainväliseen liikkeeseen mutta SRP:llä on ihan oma valtakunnallinen keskushallinto.

Sitä paitsi, jos luet artikkelia yhtään otsikkoa pidemmälle, niin siellä kyllä mainitaan keissiin oleellisesti johtaneet seikat kuten mm: ”Pysyvämpiin tuloksiin päästäkseen se kuitenkin kanavoi rahoja paljon muille järjestöille, joiden projektit näyttävät yksi toisensa jälkeen päättyneen epäonnisesti.”

Niinpä, tänään sattumalta näin MV-lehden yhden otsikon, jossa kerrottiin, että naisten joukkohäiritseminen kuuluisi arabien tapoihin. Olen asunut vuosia Lähi-Idässä enkä koskaan ole kuullut moisesta. Kaikki minu tuntemani ihmiset ja perheet kunnioittavat naista niinkuin Suomessa, toki miehet eivät samalla tavalla tee kotitöitä kuin Suomessa, mutta naisten arvostus on korkealla.

Ennen nuo tuollaiset jutut, mitkä sattuivat serkun kummin kaiman tutulle ja olivat siten aivan tosia, kulkivat suusta suuhun eikä niitä sen kummemmin mediassa vaivauduttu kommentoimaan.

Nyt kun samoja juttuja kerrotaan eri muodossa ja kirjallisesti, niin miksi tuota pidetään kommentoimisen arvoisena melkein kuin journalismina ja arvioidaan sitä tällaisessa lehdessä kuin SK?

Justiinsa tuosta syystä en ole sellaisissa sosiaalisissa medioissa kuin fb, ja toivoisin, ettei SK tuo minulle fb:tä tänne. SK:ssa on liian paljon nykyään kirjoittelua siitä, mitä milloinkin joku nevö-höörd on hönöpäissään fb:hen töräyttänyt.

@Juhani

Luin kyllä otsikkoa pidemmälle; ”Kenelläkään ei näytä olevan tarkkaa käsitystä, mihin rahat ovat menneet.”

Se, että tässä yhteydessä sanoudutaan tiukasti irti kansainvälisestä organisaatiosta ja toisaalta tilaisuuden tullen taas ratsastetaan kansainvälisyydellä, kertoo, että ainakin SPR:llä viestintä toimii linjakkaasti niin kansainvälisesti kuin valtakunnan tason aviisien blogikommenteissa.

Kun vaikutat SPR:n toiminnasta olevan normikansalaista paremmin selvillä; koska luvattu selvitys rahojen käytöstä mahtaa ilmestyä?

Hahhah, olipahan juttu. Mies mikä uskoo kuitenkin mediaa jostain SPR:rää vastaan tehdyistä polttopullo iskuista, alkaa opettamaan median luku taitoa. Ei ainakaan uskoa omaan näkemykseen puutu,
Tuosta jutusta selviää, että vaatteiden
Kuskaus kaatopaikalle on totta.
Tuskinpa se SPR:n tiedoitus päällikkö on itse ollet niitä vaatteita perkaamassa. Ja miksi auttajat olisivat käyttökelvottomia vaatteita antaneet avustukseen, en ainakaan usko.
Ja miksi vaatteita ei tarjottu kodittomille sekä kirkolle? No tietysti siksi kun siitä olisi ollut vaivaa, helpompi oli kaatopaikalle kuskata.
Ja onhan Mediaan sekaantuja siinäkin niin pahasti harhapolulla kun kuvittelee SPR:n toimivan pyyteettömästi. SPR on vankka liikelaitos mikä maksaa johtajille erinomaista palkkaa, mutta työt tekee vapaaehtoiset palkatta. Mitä sitten tapahtuu kun he eivät enää VOK:ssa jaksakkaan olla vapaaehtoisena töissä.
Siinä on kirjoittaja oikeassa, että media vääristelee asioita, varsinkin valta mediat.

Kaikkiin vaatekeräyksiin tulee paljon myös täysin käyttökelvotonta tavaraa. On ihmisiä, jotka eivät raaski heittää mitään roskikseen (tuntuu ehkä epäekologiselta), joten mieluummin kuljetetaan vaatteet johonkin keräykseen. Osa taas vie keräykseen omia lempivaatteitaan, joilla ei todellisuudessa ole käyttöikää jäljellä lainkaan, eikä kenellekään muulle mitään tunnearvoa. Ja jotkut taas ajattelevat, että kyllä niitä joudetaan siellä hyväntekeväisyysjärjestössä huoltamaan, paikkaamaan ja korjaamaan, tai sitten sopii vastaanottajan se tehdä, ettei vallan passivoidu. Kodittomille ja kirkoille (esim. diakoniatyö) tulee eri reittejä ihan samalla tavoin kuin SPR:lle sekä käyttökelpoista että käyttökelvotonta tavaraa. Sieltäkin heitetään rikkinäiset ja huonokuntoisimmat pois. Matonkuteiden keräystä on harvassa paikassa järjestetty, vaikka tarvetta olisi. Jos olette kiinnostuneita näkemään, millaista tavaraa lahjoituksina kertyy, voitte varmasti ilmoittautua vapaaehtoisiksi lajittelemaan lahjoitusvaatteita oman paikkakuntanne järjestöihin. Sieltä löytyy varmasti sellaisiakin, jotka auttavat niitä asunnottomia ja köyhiä ja työttömien lapsia.

Vastaanottokeskusten työntekijät ovat palkattua väkeä. Vapaaehtoiset tekevät erilaisia avustavia töitä, kuten vaikkapa tuota vaatteiden lajittelua, tai ovat mukana järjestämässä toimintaa vastaanottokeskusten asukkaille. Vastaanottokeskuksen pyörittäminen vie rahaa, koska siellä työssä käyville maksetaan palkkaa, kiinteistöstä on kuluja ja ruokaakin pitää laittaa.