Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Tässä on pimitetty totuus kaatopaikalle kipatuista vaatteista

Blogit Mediaansekaantuja 10.1.2016 22:19
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Urbaani legenda Punaisen Ristin kaatopaikalle kärräämistä käyttökelpoisista vaatteista ottaa näemmä aina vain uusia kierroksia sosiaalisessa mediassa. Nyt on aika katkoa yhdeltä huhulta siivet ja kertoa totuus asiasta, josta valtamedia on vaiennut ja jota sosiaalinen media on ansiokkaasti vääristellyt.

MV-sivusto väitti eilen – taas kerran –  SPR:n laittavan suuren osan keräämistään vaatteista jätteisiin. Todisteena asiasta sivusto jakoi anonyymin kansalaisen kuvaamaa videotallennetta. YouTube-videon otsikon mukaan ”Spr:llä Lielahdessa pistettiin roskiin vaatteita 11.12.2015 klo 12:50”. Kuvauksen mukaan ”toiminta tehtiin nopeasti, silminnäkijöitä vältellen, mutta osuttiin kohdalle sopivasti”.

Videossa ei kuitenkaan näy rätei, lumpui eikä mitään hämäräperäistä toimintaa vaan lielahtelaisen teollisuusalueen takapihaa. Omasta hitaudestaan harmistunut kuvaaja selostaa videolla, miten luimisteleva SPR:n työntekijä laittoi kolme ostoskärryllistä vaatteita roskiin. ”Kannattaa SPR:lle viedä vaatetta – ne menee suoraan roskiin!” kuuluu kuvaajan päätelmä videon lopussa.

Koska faktojen selvittäminen ei ilmeisesti kuulu asiaan, olisiko edes oma järjenkäyttö mitään? Mikä ihme voisi olla syynä siihen, että avustusjärjestö kärrää vaatteita kaatopaikalle?

Mietipä oikein ankarasti, niin ehkä keksit itsekin vastauksen!

Some-pöhinä SPR:n kaatopaikkakeikoista alkoi viime syyskuussa, kun muuan Facebook-käyttäjä nimeltä Jani Moisio laittoi Facebookiin julkisen kuvan ja päivityksen, jossa hän kertoi silminnäkijän nähneen, kuinka SPR:n kaverit ajoivat keräysvaatteita Tarastejärven kaatopaikalle. ”Pari pussia avasivat ja siistejä viikattuna vaateita sisälsivät. Eikös olis viisaampi vaikka matonkuteeks tai vaikka pakolaisille kun että kaatopaikalle roudataan??? Kysynpähän vaan!” Moisio kirjoitti.

Kuva keräsi kovasti kommentteja ja jakoja.

Samana päivänä myös Siniset ry jakoi samaa kuvaa ja tekstiä FB-sivullaan. Jälleen valtava määrä tyrmistynyttä kommentointia ja jakoja. Seuraavana päivänä MV ja muutamat muut sivustot jakoivat omaa ”uutistaan” kuvaan perustuen.

Lukijoiden reaktiot voi kerrata tuon julkisen kuvan kommenteista ja uudelleenjakojen kommenteista (Moision julkaiseman kuvan kommenttiketjua on näemmä jälkeenpäin siivottu). Ihmiset kiehuivat raivoa SPR:ää kohtaan ja ihmettelivät, miksi vaatteita ei lahjoiteta suomalaisille vähävaraisille lapsille, jos ne eivät pakolaisille kelpaa.

Jotkut kommentoijat kertoivat olleensa itse lajittelemassa vaatteita ja selittivät osan vaatteista olevan niin likaisia ja huonokuntoisia, ettei niitä voi käyttää. Se oli kuitenkin turhaa piipitystä, sillä kuva ja sen oheistarina kertoivat ”totuuden, josta valtamedia jälleen vaikeni”.

Tämän jälkeen SPR on joutunut käsittämättömän verbaalisen vihan ja fyysisten aggressioiden kohteeksi. En olisi vuosi sitten voinut kuvitellakaan, että järjestö, joka auttaa pyyteettömästi sodan ja onnettomuuksien uhreja eri puolilla maailmaa, joutuu sivistysvaltio Suomessa yhtäkkiä herjausten ja polttopulloiskujen kohteeksi.

Pähkähulluus jatkui, kun vaatevalmistaja Reima kertoi Facebookissa marraskuussa lahjoittavansa 5 000 euron edestä vaatteita Suomen Punaiselle Ristille. Seurasi täysin absurdi keskustelu, jossa iso joukko ihmisiä julisti Reiman boikottiin, koska se tuki pakolaisia eikä vähävaraisia suomalaisia. Tietäähän sen, minne ne vaatteet menevät – suoraan kaatopaikalle!

(Long Play muuten kirjoitti SPR-vihan alkuperästä täällä.)

Mutta palataan Tarastejärven kaatopaikalle. Kohutussa kuvassa on muutama kymmenen isoa mustaa jätesäkkiä, joista parista pilkottaa tekstiilejä. Tarkempia kuvia tai lähikuvia ei ole tarjolla.

Nyt hieman lähdekritiikin perusteita lukijoille:

  • Kiinnitä huomiota alkuperäiseen tietolähteeseen. Kuvan julkaisseet Jani Moisio ja Siniset ry eivät olleet itse nähneet mitään eikä ilmeisesti kuvakaan ole heidän itsensä ottama. Joku muu oli siis kyseinen silminnäkijä. Kuka? Sitä ei kerrota. Tietolähde on anonyymi, eikä vaatehavainnoista voi esittää hänelle tarkentavia kysymyksiä.
  • Arvioi kriittisesti kuvan todistusarvoa. Kuva todistaa vain sen, että jätesäkeissä on vaatteita. Lukija ei voi varmuudella luottaa edes siihen, että anonyymi silminnäkijä tietää juuri SPR:n kiikuttaneen vaatteet kaatopaikalle. Kuva ei kerro vaatteiden kunnosta yhtään mitään. Jos joukossa on käyttökelpoisia vaatteita, miksi niistä ei ole kuvia todisteena? Lukija ei voi myöskään mitenkään varmistua siitä, että kuva on tuore ja otettu sieltä, mistä väitetään.
  • Mikä on julkaisijan motiivi? Kuka julkaisi kuvan? Ajaako julkaisija jotain poliittista tai aatteellista ideologiaa vai onko hän neutraali, luotettavana pidetty toimija? Mitä selviää hänen profiilistaan ja Google-haulla? Tuskin monikaan Moision ja Siniset ry:n julkaisemaa kuvaa kommentoinut tai sen jakanut tiesi, että Moisio on Tampereen perussuomalaisten varavaltuutettu. Tai että Siniset ry on Kangasalan perussuomalaisista potkut saaneen Jani Viinikaisen uusi poliittinen yhdistys.

Tällaisia kysymyksiä Journalistin ohjeisiin sitoutunut ammattitoimittaja joutuisi selvittämään, ennen kuin voisi väittää SPR:n vieneen kaatopaikalle täysin käyttökelpoisia vaatteita. Journalistin ohjeiden mukaan journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen, tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin, tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti ja yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta.

Journalistin ohjeet eivät kuitenkaan koske näitä kansalaisjournalisteja ja heidän äänitorvinaan toimivia vaihtoehtosivustoja.

Siksi SPR:ltä ei kysytty selitystä jätesäkeille tai jos kysyttiin, vastaus ei tavoittanut raivoavia kansalaisia. Jälkeenpäin on vaikea korjata voimakkaita kielteisiä mielikuvia, jotka vahvistavat sopivasti lukijan omia ennakkokäsityksiä.

Kysytäänpä nyt. Vastaajana toimii SPR:n viestintäjohtaja Ilpo Kiiskinen.

Toimittiko SPR kuvassa näkyvät vaatesäkit Tarastejärven kaatopaikalle, ja jos toimitti, miksi vaatteet kipattiin sinne?

– Kaikki SPR:lle lahjoitetut vaatteet lajitellaan ja käydään tarkasti läpi. Hämeen piirillä on syksyn aikana ollut useita varastotiloja, joissa suuri joukko vapaaehtoisia on käsitellyt ja lajitellut kaikki turvapaikanhakijoille osoitetut lahjoitukset. Vapaaehtoiset käsittelevät lahjoitukset Punaisen Ristin logistiikkakeskuksen ohjeistuksen mukaisesti. Käytämme lajittelussa kansainvälisen vaateavun kriteerejä, joten välitämme lahjoituksina vain hyväkuntoisia ja puhtaita vaatteita.

– Valitettavasti osaa lahjoitustavarasta ei voida käyttää, jolloin se päätyy energiajakeeksi. Jätteenkäsittelykeskukseen viedään ainoastaan käyttökelvotonta vaatetta ja tavaraa. Vaatelahjoituksia tuli syksyllä niin valtavasti, että emme pystyneet seuraamaan jokaista lajittelussa käyttökelvottomaksi todettua vaate-erää. Käyttökelvotonta vaatetta ja tavaraa on toimitettu myös Tarastejärven jätteenkäsittelykeskukseen, joten on ihan mahdollista, että kuvan säkeissä on käyttökelvottomaksi todettuja Punaiselle Ristille lahjoitettuja vaatteita.

Mistä vaatteet olivat alun perin peräisin?

– Jos vaatteet ovat olleet Punaisen Ristin vastaanottamaa ja lajittelussa käyttökelvottomaksi todettua vaatetta, ne on saatu lahjoituksina Hämeen piiriin alueelta.

Miten suuri osa lahjoitusvaatteista yleensä joudutaan hävittämään?

– Lahjoitustavaran suuren määrän vuoksi emme syksyllä pystyneet pitämään kirjaa siitä, kuinka suuri osa lahjoituksista pystytään käyttämään. Pyrimme kierrättämään mahdollisimman suuren osan lahjoituksista, mutta totta kai joukossa on paljon sellaista käyttökelvotonta vaatetta ja tavaraa, jota ei pystytä hyödyntämään. Kontti-kierrätystavaratalojemme kohdalla arvioimme, että noin kolmannes lahjoitustavarasta on sellaista, jota emme voi käyttää.

Millaiset vaatelahjoitukset teille kelpaavat?

– Jos lahjoittaja haluaa antaa vaatteet turvapaikanhakijoille, ne käsitellään kansainvälisen vaateavun laatuvaatimusten mukaan, koska lajitteluvaiheessa ei vielä tiedetä, minne vaatteet lopulta päätyvät. Vaatteita voidaan siis käyttää vastaanottokeskuksissa tai ne voivat lähteä kriisialueelle kansainvälisenä vaateapuna. Perussääntö on, että vaatteen on oltava ehjä, kuiva ja puhdas ja sillä on oltava käyttöikää jäljellä. Laatuvaatimukset ovat tiukat, koska kriisialueella ei ole mahdollisuutta vaatteiden pesemiseen tai korjaamiseen.

– Kontti-tavarataloihin lahjoitettavat vaatteet myydään tavaratalossa ja tuotto käytetään Punaisen Ristin avustustyöhön. Lisäksi Kontit toimittavat vaatteita kansainväliseen vaateapuun ja kotimaassa vastaanottokeskuksiin.

No niin. Jos kaikesta huolimatta epäusko kalvaa vieläkin mieltä, kannattaa lukea esimerkiksi Ilana Aallon blogikirjoitus hänen vaatteidenlajittelukokemuksistaan ja vinkit, millaista tavaraa ja missä kunnossa voi lahjoittaa eteenpäin. Aalto kertoo lajitelleensa jätesäkkikaupalla vaatteita suoraan roskikseen. Ja ihan syystä.

Huomasitko muuten, että kaatopaikkakuvassa näkyy myös mikroaaltouuni? MINKÄHÄN HEMMETIN TAKIA HYVÄ JA TÄYSIN TOIMIVA MIKRO ON HEITETTY KAATOPAIKALLE? KYSYN VAAN!!!