Tarkistamaton väite: Faktabaari avautuu tänään uudelleen

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Faktojen tarkistukseen keskittyvä Faktabaari-sivusto avautuu tänään uudelleen. Kaikille avoin kansalaispalvelu käynnistyi ennen EU-vaaleja viime vuonna ja tarkisti 60 poliitikkojen mediassa esittämää väittämää. Niistä 40 osoittautui vääräksi.

Faktabaarin vastaavan toimittajan Tuomas Murajan mukaan ensimmäisen kierroksen tärkein opetus oli se, että eniten virheitä teki media – eivät ehdokkaat.

Tämän kevään eduskuntavaaleissa Faktabaari tekee yhteistyötä Haaga-Helian ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden kanssa, kertoo päivän Helsingin Sanomat. Faktaprojektin taustalla on Avoin yhteiskunta -niminen yhdistys. Faktabaari sai vastikään 10 000 euron avustuksen Eurooppatiedotukselta, ja Helsingin Sanomain Säätiö myönsi 59000 euroa Faktabaarin kolmelle sisällöntuottajalle viime syksynä.

Faktabaari tekee oikeastaan sitä työtä, jota median pitäisi tehdä. Amerikkalainen tapa tarkistaa jokainen väittämä julkaisua odottavasta lehtiartikkelista ei ole juurtunut Suomeen. Murajan mukaan Valitut Palat on Suomessa ainoa tiedotusväline, jolla on erillinen henkilö tekemässä tarkistuksia.

”Valtio-opin professori Matti Wiberg kertoi minulle, että kerran Valitut Palat teki hänestä juttua. Perään soitti faktantarkistaja, joka oli pirullisen tarkka kaikessa. Hän kysyi Wibergiltä jokaista yksityiskohtaa”, Muraja sanoo.