Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Tarkistamaton väite: Faktabaari avautuu tänään uudelleen

Blogit Mediaansekaantuja 27.2.2015 09:00
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Faktojen tarkistukseen keskittyvä Faktabaari-sivusto avautuu tänään uudelleen. Kaikille avoin kansalaispalvelu käynnistyi ennen EU-vaaleja viime vuonna ja tarkisti 60 poliitikkojen mediassa esittämää väittämää. Niistä 40 osoittautui vääräksi.

Faktabaarin vastaavan toimittajan Tuomas Murajan mukaan ensimmäisen kierroksen tärkein opetus oli se, että eniten virheitä teki media – eivät ehdokkaat.

Tämän kevään eduskuntavaaleissa Faktabaari tekee yhteistyötä Haaga-Helian ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden kanssa, kertoo päivän Helsingin Sanomat. Faktaprojektin taustalla on Avoin yhteiskunta -niminen yhdistys. Faktabaari sai vastikään 10 000 euron avustuksen Eurooppatiedotukselta, ja Helsingin Sanomain Säätiö myönsi 59000 euroa Faktabaarin kolmelle sisällöntuottajalle viime syksynä.

Faktabaari tekee oikeastaan sitä työtä, jota median pitäisi tehdä. Amerikkalainen tapa tarkistaa jokainen väittämä julkaisua odottavasta lehtiartikkelista ei ole juurtunut Suomeen. Murajan mukaan Valitut Palat on Suomessa ainoa tiedotusväline, jolla on erillinen henkilö tekemässä tarkistuksia.

”Valtio-opin professori Matti Wiberg kertoi minulle, että kerran Valitut Palat teki hänestä juttua. Perään soitti faktantarkistaja, joka oli pirullisen tarkka kaikessa. Hän kysyi Wibergiltä jokaista yksityiskohtaa”, Muraja sanoo.

Valittujen Palojen faktantarkistajana ennen työskennellyt valokuvaaja ja tutkija Maija Tammi kertoo työstään täällä. Kannattaa lukea myös Journalisti-lehden artikkeli irlantilaisesta Storyfulista, joka tarkistaa sosiaalisesta mediasta hankittuja tietoja, kuten twiittejä, kuvia ja videoita, ja myy tarkistettua tietoa eteenpäin perinteiselle medialle.

Pyysin Tuomas Murajalta muutaman vinkin faktojen tarkistukseen toimittajan työssä. Tässä ne tulevat:

  1. Tarkista asia kahdesta riippumattomasta lähteestä.
  2. Pysy vain faktoissa äläkä lähde pohtimaan virheellisen väittämän motiivia.
  3. Muista, että moni puhuu faktaa mutta jättää jotkut faktat mainitsematta oman etunsa vuoksi, eli heitä ei saa kiinni valheesta. Faktojen esittäminen on poliitikoilla poliittista.
  4. Yleensä mikään ei ole mustavalkoista. Otsikko voi olla raflaava ja jopa väärä, mutta leipäteksti voi pitää suurilta osin paikkansa.
  5. Jos jutussa väitetään, että tie on mutkikas, katso kartasta. Jos sanotaan, että auto oli ruma, korjaa tekstiä kuvailemalla, millainen auto oli (pilkukas?)

Tästä jutusta jäivät valitettavasti tarkistamatta seuraavat väittämät:

  • Oliko Faktabaarin EU-vaaleissa tarkistamia väittämiä todella 60, ja oliko niistä vääriä 40?
  • Oliko näin, että tarkistuksissa löytyneistä virheistä suurin osa oli median tekemiä?
  • Onko Valitut Palat todella Suomessa ainoa tiedotusväline, joka tekee Faktabaarin kaltaista systemaattista faktantarkistusta?
  • Soittiko faktantarkistaja Matti Wibergille, ja onko Wiberg kertonut tällaisen jutun Tuomas Murajalle?

Pahoittelut siitäkin, että useimmat väitteet tuli tarkistettua vain yhdestä lähteestä. Tämän parempaa laatua ei tällä tuntihinnalla saa.