Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Suuri viime tingan vaalikonevertailu

Blogit Mediaansekaantuja 24.5.2014 22:21
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Jäikö eurovaaliehdokkaan valinta taas viime tinkaan? Onneksi meillä Suomessa on vaalikone poikineen. Testasin niistä tärkeimmät, ja laitoin masiinat järjestykseen.

Näiden vaalien vaalikoneiden suurin voittaja on oululainen ohjelmistoyritys ZEF. Se on onnistunut myymään vaalikoneensa tekniikan useille tiedotusvälineille, mikä näkyy vertailussa vaalikoneiden tasapäistymisenä ja erottuvuuden katoamisena ZEF:iä käyttävien medioiden välillä. ZEF on myynyt työkaluansa menestyksekkäästi myös ulkomaille muun muassa Al Jazeeralle, Euronewsille, Reutersille, BBC:lle, CNN:lle, Foxille ja NBC:lle.

Vaalikoneet lisäävät ihmisten kiinnostusta vaaleihin ja siten edistävät demokratiaa, mutta en ole ihan vakuuttunut siitä, pitääkö jokaisella tiedotusvälineellä olla oma vaalikoneensa. Myös koneisiin vastaamaan joutuvat ehdokkaat tuskailevat vuosi vuodelta paisuvan vaalikoneurakkansa kanssa. Kun vaalikoneita on niin turkasen paljon, hauska oivallus on vaalikonekone, jolla käyttäjä voi hakea omia tarkoitusperiään parhaiten palvelevan vaalikoneen.