Surmatun lapsimissin veli ei tyytynyt mediatuomioon

Sananvapauden rajoja koetellaan jälleen Yhdysvalloissa.

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Sananvapauden rajoja koetellaan jälleen Yhdysvalloissa, missä vuonna 1996 kotitalonsa kellarista surmattuna löydetyn lapsimissi JonBenét Ramseyn veli on haastanut televisioyhtiö CBS:n oikeuteen ja vaatii vähintään 715 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Burke Ramsey, 29, oli yhdeksänvuotias, kun hänen kuusivuotias sisarensa JonBenét surmattiin Boulderissa, Coloradossa. Vanhemmat löysivät lunnaskirjeen, jossa ”pieni ulkomaalainen ryhmä” ilmoitti tappavansa tytön, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta. Tyttö löytyi lopulta oman kotitalonsa alakerrasta kuolleena. Tekijäksi on vuosien varrella epäilty myös vanhempia, mutta heidät on useissa yhteyksissä todettu syyttömiksi.

CBS esitti erittäin kiinnostavan kaksiosaisen dokumentin The Case of: JonBenet Ramsey Yhdysvalloissa syyskuussa ja ennen joulua Isossa-Britanniassa. Suomalaisilla tv-kanavilla dokumenttia ei ole vielä esitetty, ja voi olla, ettei sitä jättimäisten vahingonkorvausvaatimusten pelossa näytetäkään. Liki kolmituntisen kokonaisuuden voi kuitenkin katsoa täältä.

Dokumentti esittää erittäin vakuuttavasti, miten huippurikostutkijoista koostuva ryhmä rekonstruoi rikoksen, analysoi lunnaskirjeen ja muun todistusaineiston päätyen väittämään, että JonBenét kuoli veljensä Burken huitaisuun painavalla taskulampulla. Dokumentti väittää kaiken muun olleen vanhempien lavastusta pikkupojan suojelemiseksi.

Tutkijaryhmässä on mukana entisiä rikollisten profiloijia FBI:stä ja Scotland Yardista, JonBenétin henkirikoksen entinen johtava tutkija ja kuuluisia oikeuslääketieteellisiä tutkijoita.