Saako suomalaista kutsua autistiksi?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Nyt on pari päivää keskusteltu kirjailija Jari Tervon haastattelulausunnosta Helsingin Sanomissa, jossa hän kytki yhteen suomalaisten rasismin ja autismin tunnusmerkit. Haastattelu oli otsikoitu: ”Kirjailija Jari Tervo epäilee, että suomalaiset ovat autistisempia kuin muut – ja se selittää myös suomalaisten rasismia”.

Autismi- ja aspergerliitto ehti jo reagoida Tervon väitteisiin ja kirjailija pahoitella, että tahtomattaan loukkasi ihmisiä.

En ota nyt tässä kantaa kyseiseen HS:n juttuun. Sen sijaan tuon esiin JSN:n kesällä tekemän ratkaisun koskien Tuomas Enbusken kolumnia Iltalehdessä.

Kolumnisti oli otsikoinut kirjoituksensa ”Suomi on armottomien autistien maa”. Tekstissään hän kuvaili: ”(- -) Suomi on armoton maa. Emme ole kykeneväisiä keskustelemaan ihmisten haavoista, virheistä ja epätäydellisyyksistä. Seurauksena on joko pilkka, vielä useammin vaikeneminen. Suhteemme tunteisiin on autistinen. Siksi tarvitsemme viinaa.”

Tästä tuli kantelu, jonka mukaan Iltalehti käsitteli blogikirjoituksessa ja sen otsikossa autisteja heidän ihmisarvoaan loukkaavasti. Kantelijan mielestä lehti liitti autisteihin kielteisiä ominaisuuksia kuten armottomuus, empatian puuttuminen, pilkkaaminen, tarve viinan juontiin sekä kyvyttömyys keskustella ihmisten haavoista, virheistä ja epätäydellisyyksistä. Kantelijan mukaan Iltalehti käytti otsikoinnissaan sanaa ”autisti” haukkumasanana irrallaan blogikirjoituksen tekstin asiayhteydestä.