Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Saako suomalaista kutsua autistiksi?

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 12.9.2016 18:32
Nyt on pari päivää keskusteltu kirjailija Jari Tervon haastattelulausunnosta Helsingin Sanomissa, jossa hän kytki yhteen suomalaisten rasismin ja autismin tunnusmerkit. Haastattelu oli otsikoitu: ”Kirjailija Jari Tervo epäilee, että suomalaiset ovat autistisempia kuin muut – ja se selittää myö...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Pitäisi velvoittaa jokainen rasisti/rasismi termiä käyttävä nimeämään nimeltä 10 rasistina pitämäänsä henkilöä.

Tuohan oli vain Tervolle halpa tapa saada minuuttinsa julkisuudessa. Toki voisi edes yrittää tavoitella korkeampaa tasoa, mutta jos karkealla kielenkäytöllä ja yhden asian rummuttamisella pärjää niin mikäs siinä. Suomalaisiin kollektiivisesti kohdistettu tölviminen on varmasti ja koetellusti aihepiiri, jolla saa keskustelun käyntiin. Ei kovin korkealentoista, mutta saa kuitenkin, ja jos elää julkisuudesta eikä muuta keksi niin täytyy pelata niillä korteilla jotka jaossa on aikanaan saanut.

Olisi hauska tietää haluaisiko Tervo tai joku muu tölväistä vaikkapa rajatarkastuksia tekeviä tanskalaisia samalla tavalla vai olisiko se jo asiatonta.

Kulttuuriväki on nyt ottanut Tervon johdollanyt tällä kertaa suvaitsevaisuuden ohjenuorakseen ja rasistiksi nimittelyn lyömäaseekseen. Autismilla on hettu lisää iskuvoimaa sanoihin. Halu nimitellä ja ohjata on kova.

Olisiko hyödyllisempää pohtia, onko venäläisillä vaikutteilla enemmän merkitystä suomalaisessa sielunmaisemassa kuin autismilla? Venäjällä rasismi näyttää kuuluvan vanhoihin käytössä oleviin ismeihin.

Sukupolvi sitten suomalainen kulttuuriväki piti hyviä bileitä neuvostohenkisten taistolaiskommunistien kanssa. Vankileirit ja kokonaisia kansoja siirrellyt totalitarismi hyväksyttiin juhlien otsikon kommunismi alla. Ei haitannut, vaikka venäläisistä miehistä 20 % oli jossain vaiheessa vankileirillä. Totalitarismin ihailussa länsimaaksi luettavan Suomen kulttuuriväki teki todella erikoisen kyseenalaisen mainetyön.

Vieläkin heidän jälkeläisensä kutsutaan laulamaan ihmisoikeusmielenosoituksiin siitä, miten hienoa oli olla kommunisti. Sellaista on itäinen kulttuurivaikutus meillä Suomessa. Ihmisoikeudet ja vankileirin piikkilanka-aita on mahdollista sovittaa yhteen.

Olisiko Tervolla miettimisen paikka. Meillä totalitarismi ei ole ollut kulttuuriväelle perinteisesti ongelma. Onko siis yllätys, että meillä on myös valitettavasti rasistejakin.

Autismi on kuitenkin diagnoosi ja sitä on turha sotkea kulttuurivaikutteisiin.