Ruokajournalismilla kiinni leivän syrjään

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Vielä ehtii muuttaa suuntaa elämässään ja hakea uuteen ruokajournalismin koulutusohjelmaan Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa (hakuaika loppuu kuuden tunnin kuluttua)!

Haaga-Helia tiedotti käynnistävänsä tänä syksynä Suomen ensimmäisen ruokajournalismin opintokokonaisuuden. Maksulliseen koulutukseen valitaan kaksikymmentä opiskelijaa. Opintokokonaisuus on suunnattu ihmisille, jotka ovat jo kirjoittaneet ruoasta ja joilla on taustaa journalistisesta työstä.

Ruokajournalismi on Suomessa vielä melko vieras käsite. Minulle selvisi vasta nyt, että Suomessa on myös ruokatoimittajien yhdistys, samaan tapaan kuin on oikeustoimittajien, taloustoimittajien, politiikantoimittajien, tiedetoimittajien ja tutkivien toimittajien yhdistyksiä.

Ruokasjournalismissa ei ole kyse pelkästä reseptien julkaisemisesta. Haaga-Helian opintokokonaisuuden luentojen ja työpajojen aiheina ovat muun muassa ruokatrendit ja -kulttuurit, luova ruokakirjoittaminen ja oman äänen löytäminen, reseptien kehittäminen, työskentely ravintolakriitikkona ja tutkiva ruokajournalismi.

Journalismin koulutusohjelman johtajan Anne Leppäjärven mukaan reseptikin voi olla journalismia, jos sitä ajatellaan tarinan kertomisena.