Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Risunjemmaajana tunnetuksi tullut kuoli – menikö some-kiusaaminen liian pitkälle?

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 15.3.2017 18:31
Journalistin ohjeiden mukaan kerran seuraamaan aloitettuja uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka. Olin valmistautunut kommentoimaan kevään aikana niin sanotun ”risunjemmaajan” tapauksen käräjäoikeuskäsittelyä, josta kirjoitin SK:n kolumnissani 16. helmikuuta, mutta tällä...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Sukulaisen arvio kunnon romahtamisen syystä on hyvin subjektiivinen. Videolla risumies sanoo: ”…tekis mieli ampua sinut…”, jonka ja muiden sanomisten johdosta syyttäjä on nostanut syytteen häntä vastaan laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta. YLEn haastattelussa hän sanoi olleensa armeijassa töissä.

Epäilen, että koska nykyiset lähinnä autismia järjenkäytön sijasta potevat syyttäjät näkevät asiat kirjaimellisesti ja ottavat kaiken täsmälleen juuri niin kuin se on sanottu, vanha armeijan työntekijä pelkäsi tuon johdosta menettävänsä esimerkiksi aselupansa ja aseensa. Lisäksi joku on saattanut pelotella sotilasarvon menetyksellä, vaikka sillä ei 72-vuotiaan kohdalla olekaan merkitystä. Todennäköisesti hän ei ole aiemmin ollut oikeudessa vastaajana, joten entiselle armeijan työntekijälle hyvin todennäköisesti tulossa oleva langettava tuomio olisi ollut henkilökohtaisesti raskas juttu.

Risumies oli ollut kesällä videon kuvaamisen jälkeen Kotkan meripäivillä, jossa hän sai hyvää julkisuutta osakseen. Tästä voi päätellä, että videon julkistus ei ollut häntä romahduttanut. Sen sijaan Salpausselän syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän ryhdyttyä etsimään yhdestä Youtube-videosta rikoksia ja oikeasti ryhdyttyä syyttämään näistä, hänen kuntonsa romahti.