Radiomainonta väärillä jengoilla

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Teimme eilen Julkisen sanan neuvoston kokouksessa kaksi tärkeää piilomainontaratkaisua. Toinen oli selvä tapaus, mutta toista pohdittiin pitkään ja hartaasti jo edellisessä kokouksessa. Loppujen lopuksi molemmissa oli kyse samasta asiasta: radiomainonta on lähtenyt Journalistin ohjeiden vastaisille urille ja sekoittuu liiaksi toimitukselliseen sisältöön. 

Jo ennen näitä tapauksia on ollut nähtävissä tietynlainen trendi: Edellisessä kokouksessa annoimme langettavan Radio NRJ:lle, jonka toimittaja kehui kesken juontonsa Samsungin tablettitietokonetta. Samaan aikaan kanavalla oli menossa kyseisen tuotteen mainoskampanja. Vuosi sitten NRJ sai langettavan esiteltyään mainoshahmon oikeana musiikkiartistina. Toimitus hämärsi harkitusti journalistisen ja markkinointiaineiston rajaa ja johti yleisöä harhaan. Hieman aiemmin Radio Rock oli saanut langettavan, kun ohjelmassa mainostettiin Gigantin uutta myymälää ja toimittaja hehkutti hullun halpoja avajaistarjouksia.

JSN:n langettavien päätösten viesti on, että markkinoinnin ja journalistisen sisällön välille on tehtävä selkeämpi ero.

Eilen ratkaistussa toisessa tapauksessa oli kyse siitä, että Radio Aallon toimittaja esitteli ohjelmassaan yksityiskohtaisesti ja kritiikittömästi kännykkäpalvelua, jota mainostettiin samaan aikaan kanavan nettisivuilla ja mainoskatkoilla. Toimittaja esiintyi kaksoisroolissa eli myös mainoskampanjan keulakuvana. Ei kahta kysymystä siitä, etteikö kyseessä olisi ollut piilomainonta. Neuvoston yksimielisen langettavan päätöksen mukaan kanava osoitti poikkeuksellista piittaamattomuutta Journalistin ohjeita kohtaan ja sekoitti tietoisesti journalistisen sekä kaupallisen sisällön rajan. Samalla se asetti vakavasti kyseenalaiseksi toimittajan ja koko kanavan uskottavuuden.

Enemmän työtä riitti toisessa Radio Aaltoa koskeneessa kantelussa. Kanava vaihtoi viime syksynä päivän ajaksi nimensä Jenni Vartiaisen uuden Terra-levyn mukaisesti Radio Terraksi ja esitteli koko päivän levyn sisältöä. Laulaja itse oli lähetyksessä mukana aamusta iltaan.