Putin nolasi juoruilevan median

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin palasi parrasvaloihin lähes yksitoista vuorokautta kestäneen ”kateissaolonsa” jälkeen eilen maanantaina. Thank God – täällä oltiinkin jo huolesta soikeana.

Laadukkaan tiedotusvälineen erottaa hevosmiesten tietotoimistosta se, ettei laadukas tiedotusväline levitä huhuja vaan faktoja. Tätä mantraahan media itse usein hokee, mutta kuluneet pari viikkoa ovat osoittaneet, että sääntöön on aina poikkeus. Juorutkin kelpaavat uutisiksi, kun ydinasevaltion johtaja pitää pientä mediapaastoa, eikä parempaakaan informaatiota ole tarjolla kuumottavaan sijaintitietokysymykseen.

Tuoreessa muistissa ovat vielä päivittäiset ”Missä on Kim?” -uutiset viime syksyltä, kun Pohjois-Korean rakastettu johtaja Kim Jong-un katosi julkisuudesta yli 40 päiväksi. Kyllä riitti juoruttavaa silloinkin.

Miten paljon helpompaa elämä olisikaan täällä lännessä, jos diktaattorit varustettaisiin gps-paikantimilla ja joku koodaisi FlightRadar24-tyyppisen softan, jossa autoritääriset johtajat pörräisivät graafisina olioina maailmankartalla!

Kansainvälinen ja kotimainen media heittivät varsin hysteeristä läppää Putinin poissaollessa: