Pöllögate: Miten rengastajan rutiininäppäys muuttui "lavastetuksi kohukuvaksi"?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Viikon kuohuttavin mediapuheenaihe oli pöllögate, jossa osapuolina olivat pöllönpoikasta kuvannut rengastaja, luontojärjestöt, media ja aiheeseen tarttuneet poliittiset toimijat. Kenen vika oli, että pöllön kohtalosta levisi julkisuuteen virheellistä tietoa?

Kuvaaja lavasti koko tilanteen, päätteli Ilta-Sanomien oma ornitologi Tuomas Manninen. Median syytä, kirjoitti Suomen Kuvalehden Mikko Niemelä.

Minun tulkintani on, että Ylen ensimmäisenä julkaiseman uutisen faktat olivat pielessä, mikä vaikutti myöhemmän uutisoinnin suuntaan. Toimittajia voi syyttää löperyydestä faktojen tarkistamisessa. Vääränlaisia mielikuvia synnytti kuitenkin jo pöllön kuvanneen rengastajan Jukka Tannerin ensimmäinen Facebook-päivitys, josta tapahtumasarja lähti liikkeelle: ”Lehtopöllön pesämetsä oli siirretty pinoon tien varteen viimeviikolla…” Tanner kirjoitti ottamansa pöllökuvan oheen.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2065468833691463&set=a.1888013188103696.1073741827.100006850996204&type=3&theater

Todellisuudessa koko metsää ei ollut hakattu eikä kyseisen pöllön pesäpuuta kaadettu, mutta on ymmärrettävää, että Tannerin päivityksestä voi saada päinvastaisen kuvan. On mahdollista, ettei Tanner ole itse väittänyt medialle tällaista vaan epätarkat ja virheelliset mielikuvat ovat syntyneet toimittajien päässä.