Pahalta näyttää, VM - todella pahalta

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tuli kiire hakea kaupasta popcornia, sillä valtiovarainministeriön hallintarekisterigate ja asiasta vastaavan ministerin Alexander Stubbin haparointi on tänään eskaloitunut tavattoman jännittävään pisteeseen. Paitsi että Stubb myönsi antaneensa eduskunnalle virheellistä tietoa hallintarekisterin kannatuksesta, tuli ilmi myös muuta.

Ensin Aamulehti paljasti tietoja VM:n sisäisestä muistiosta, jonka mukaan ministeriö on valikoinut toimittajia, joille se antaa haastatteluja.

”Muistiossa listataan toimittajia, joita on päätetty kutsua tekemään hallintarekisteriin liittyviä haastatteluita. Asiakirjassa päätetään myös tiedotusväline, joka saa taustamateriaalia lakivalmistelusta etukäteen. VM:n suunnitelman mukaan esimerkiksi ministerin haastatteluun valitaan tietty tiedotusväline”, Aamulehti kirjoittaa.

Avoimuuden nimissä Aamulehti voisi myös kertoa, ketkä toimittajat ovat päässeet VM:n suosioon ja mikä on tämä yksi onnekas tiedotusväline, joka saa ministerin haastattelun. Kun kerran muistio on lehden hallussa, mitä sitä panttaamaan! Kaikkihan me jo tiedämme, kuka toimittaja on ollut ministeriön epäsuosiossa.

Hyvin mielenkiintoinen on myös Kauppalehden Soili Semkinan tämänpäiväinen kirjoitus, jossa Semkina kertoo hallintarekisteriä kannattavan Finanssialan Keskusliiton viimekuisesta kyselystä, jonka mukaan toimittajat suhtautuivat myönteisesti hallintarekisteriin. 69 vastaajasta 73 prosenttia olisi ollut myönteisesti suhtautuvia, mikä kuulostaa epäuskottavalta, koska toimittajajärjestöt ja kustantajien Viestinnän Keskusliitto ovat moittineet hallintarekisteriä lausunnoissaan.