Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Pahalta näyttää, VM – todella pahalta

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 28.11.2015 18:15
Tuli kiire hakea kaupasta popcornia, sillä valtiovarainministeriön hallintarekisterigate ja asiasta vastaavan ministerin Alexander Stubbin haparointi on tänään eskaloitunut tavattoman jännittävään pisteeseen. Paitsi että Stubb myönsi antaneensa eduskunnalle virheellistä tietoa hallintarekisterin kan...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Toki ministeri Stubbilla on myös taustavaikuttajansa. Tärkein niistä – ainakin tässä asiassa – on varmasti Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Pia-Noora Kauppi. Hänet ja hänen työmenetelmänsä tunnetaan myös Euroopassa. Meppinä (1999 – 2008) Piia-Noora keskittyi finanssimarkkinoita koskeviin lainsäädäntöhankkeisiin niin tarmokkaasti, että voittoa tavoittelematon tutkimus- ja kampanjaryhmä Corporate Europe Observatory palkitsi hänet vuonna 2009 Vuoden pahin eturistiriita –palkinnolla rahanpesudirektiivin vesittämisestä.

EU:n raha- ja veroasiat, jopa tilastot, ovat olleet pitkään omituisten sekaannusten pesä. Yksi asia näyttää nyt selvältä: Komission puheenjohtaja Juncker on itse jäämässä kiinni ns. ”muunnetusta totuudesta” oman Luksenburgin herttuakuntansa ”talouden monipuolistamisesta.” Hän käyti tätä termiä selityksenä, kun sai kritiikkiä veroja helpottavien tili- ja asemapaikkajärjestelyjen vuoksi. Hän vakuutti, ettei ole itse ollut mukana näissä asioissa.

Järjestelyjä käyttäneiden firmojen nyt julkisuuteen tulleiden papereiden mukaan Juncker olisi todellisuudessa jopa tarjonnut palvelujaan. Nämä yksityisen rahastukset ovat muuten aina vain yleisempiä, suurempia ja korruptoidumpia koko EU:ssa. Niihin ovat sekaantuneet jopa korkeat tuomarit, pankeista ja niiden johtajista puhumattakaan. Suomen politiikan opportunistit ovat nyt liikkeellä näissä asioissa kuten aiemmin NL:n politiikan nuoleskeluissa. Kannativathan nekin.

Esimerkin vuoksi sekä tuon ajan että tämän uuden pelkän rahan nuoleskelun karriäristeistä muutama tulisi lähettää vankilaan, jos tilanne halutaan todella korjata. Eikö typeryyksistä jo maksettu enemmän kuin kylliksi, ml. itsemurhin? Miksi maan politiikka vetää riveihinsä roskajoukkoja?

Näitä luetaan juuri nyt