Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Pahalta näyttää, VM – todella pahalta

Blogit Mediaansekaantuja 28.11.2015 18:15
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Tuli kiire hakea kaupasta popcornia, sillä valtiovarainministeriön hallintarekisterigate ja asiasta vastaavan ministerin Alexander Stubbin haparointi on tänään eskaloitunut tavattoman jännittävään pisteeseen. Paitsi että Stubb myönsi antaneensa eduskunnalle virheellistä tietoa hallintarekisterin kannatuksesta, tuli ilmi myös muuta.

Ensin Aamulehti paljasti tietoja VM:n sisäisestä muistiosta, jonka mukaan ministeriö on valikoinut toimittajia, joille se antaa haastatteluja.

”Muistiossa listataan toimittajia, joita on päätetty kutsua tekemään hallintarekisteriin liittyviä haastatteluita. Asiakirjassa päätetään myös tiedotusväline, joka saa taustamateriaalia lakivalmistelusta etukäteen. VM:n suunnitelman mukaan esimerkiksi ministerin haastatteluun valitaan tietty tiedotusväline”, Aamulehti kirjoittaa.

Avoimuuden nimissä Aamulehti voisi myös kertoa, ketkä toimittajat ovat päässeet VM:n suosioon ja mikä on tämä yksi onnekas tiedotusväline, joka saa ministerin haastattelun. Kun kerran muistio on lehden hallussa, mitä sitä panttaamaan! Kaikkihan me jo tiedämme, kuka toimittaja on ollut ministeriön epäsuosiossa.

Hyvin mielenkiintoinen on myös Kauppalehden Soili Semkinan tämänpäiväinen kirjoitus, jossa Semkina kertoo hallintarekisteriä kannattavan Finanssialan Keskusliiton viimekuisesta kyselystä, jonka mukaan toimittajat suhtautuivat myönteisesti hallintarekisteriin. 69 vastaajasta 73 prosenttia olisi ollut myönteisesti suhtautuvia, mikä kuulostaa epäuskottavalta, koska toimittajajärjestöt ja kustantajien Viestinnän Keskusliitto ovat moittineet hallintarekisteriä lausunnoissaan.

”Kyselyn toteuttanut Aula Research kirjoitti myöhemmin Kauppalehden debattipalstalla, että mediasta poimittiin ne henkilöt, jotka ’työssään käsittelevät esimerkiksi hallintarekisterin kaltaisia kysymyksiä’. Kauppalehdestä kyselyn oli Aula Researchin mukaan saanut viisi toimittajaa. Kiinnostavaa on, että ne toimittajat, jotka tämän lehden palstoilla ovat aiemminkin suhtautuneet hallintarekisteriin kriittisesti, eivät saaneet kyselyä”, Somkina ihmettelee.

Pyydänkin nyt hallintarekisteriin myönteisesti suhtautuvia toimittajia ilmoittautumaan tämän blogin kommenttikentässä tai yksityisviestillä, sillä en ole itse vielä sellaista journalistia tavannut.

Hetki sitten Stubb julkaisi blogikirjoituksen, jossa hän myönsi virheen käyttämissään luvuissa. Osan moitteista hän kuitenkin sysäsi alaistensa piikkiin: ”Esitykseen liittyvä valmistelu ja viestintä eivät ole täyttäneet niitä avoimuuden ja läpinäkyvyyden kriteerejä, joita valtiovarainministeriön toiminnalta edellytän. Puutun tähän välittömästi ja voimakkaasti. Avoimuuden ja läpinäkyvyyden on tässä ja muissakin kysymyksissä oltava valtiovarainministeriön toimintatapa”.

Ihan erityisen jännä juttu on, että Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ehti twiitata Stubbin kirjoituksen eteenpäin 20 minuuttia ennen Stubbia itseään. Tämän huomasi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka kummasteli asiaa Twitterissä.

Hieman haiskahtaa nyt, eikä käry kyllä tule minun poppareistani.

>> Päivitys klo 19.11.: Alexander Stubb twiittasi blogikirjoituksensa klo 17.04 ja Piia-Noora Kauppi klo 16.45. Ensin ehtivät kuitenkin Stubbin avustajat Joonas Turunen klo 16.27 ja Antti Vesala klo 16.33. Myös STT twiittasi uutisen ennen Kauppia klo 16.42.