Päätoimittajan eettinen ongelma: "Eläisikö Elvis, jos olisin toiminut toisin?"

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Päätoimittaja Arto Henriksson joutui yllättävän mediaeettisen ongelman eteen E18-moottoritiellä Ahvenkoskella viime perjantaina: sekaantuako lampaisiin liittyvään poliisioperaatioon vai pysytelläkö tarkkailevan toimittajan roolissa? Kumpikin vaihtoehto olisi voinut pahimmillaan johtaa henkien menetykseen.

Loviisan Sanomien päätoimittajana työskentelevä Henriksson sai lukijalta melko tavanomaisen juttuvinkin moottoritiellä toikkaroivista eläimistä. Sitten kävi ilmi, että kyse oli Loviisan kaupunginjohtajalta Jan D. Oker-Blomilta karanneista lampaista.

Kaupunginjohtajan kolmea lammasta Stellaa, Bellaa ja laumanjohtaja Elvistä olivat jahtaamassa moottoritien varrella Itä-Uudenmaan poliisin ja Pyhtään eläinhoitolan yksiköt. Henrikssonin kuvaamalla videolla näkyy, etteivät lampaat suostu poliisin käskytettäviksi vaan karkailevat villisti pompahdellen maastoon. Yllättäen Elvis kuitenkin kiinnostuu korkealla meluvallilla videota kuvaavasta Henrikssonista.

”Minulla oli kukkakuvioinen paita, johon Elvis selvästi kiinnitti huomiota ja alkoi lähestyä minua. Se tuli aivan kosketusetäisyydelle. Panin videon poikki ja hätistelin lammasta poispäin, kun se oli törmätä kameraani”, Henriksson kertoo.

Tässä kohtaa Arto Henriksson joutui äkillisen eettisen ongelman eteen. Pitäikö toimittajan tai kuvaajan puuttua työtä tehdessään tilanteeseen, jos hän voi toiminnallaan estää ihmisvahinkojen syntymisen? Vai onko toimittajan ja kuvaajan tehtävä hoitaa myös ikävästi päättyvien tapahtumien dokumentointi niihin puuttumatta?