Ohjaaja haluaa kieltää Ulvila-dokumenttinsa esityksen

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Ulvilan murhamysteeristä dokumenttielokuvan tehnyt Pekka Lehto on Ilta-Sanomien mukaan polttanut päreensä Yleisradiolle, joka esittää siivotun version hänen Ulvilan murhamysteeri -elokuvastaan huomenna maanantaina.

Suotta suuttui – Ylen aikeet olivat tiedossa jo viime syksynä, kun elokuva pyöri teattereissa. Kirjoitin ennen Ylen ratkaisun julkituloa blogissani, että elokuva on epäeettinen. Auerin lapset esitettiin varhaisimmissa kuvissa ja videoissa ilman kasvojen sumennusta. Yleisradio aikoo kuitenkin korjata asian. Tähän sitä velvoittavat Journalistin ohjeet ja Ylen omat ohjelmatoiminnan ja sisältöjen ohjeet. Ei niissä ole mitään neuvottelemista Lehdon kanssa.

On mielenkiintoista nähdä, esitetäänkö järkyttävä surmayön hätäpuhelunauhoitus Ylen versiossa. Sitä ei ole tiettävästi mikään media-alan itsesääntelyyn sitoutunut tiedotusväline ajanut ulos kokonaisuudessaan, mutta Lehdon elokuvateatteriversiossa se kuultiin alusta loppuu ja moneen kertaan.

Yle lykkäsi dokumentin esittämistä Anneli Auerin oikeudenkäynnin jälkeiseen aikaan. Tämä oli ehdottomasti oikea ratkaisu. Ennen oikeudenkäyntiä esitettynä dokumentti oli härski vaikutusyritys oikeudenkäynnin lopputulokseen.

En tiedä, oliko dokumentilla vaikutusta siihen, että Anneli Auer vapautettiin lopulta murhasyytteistä. Joka tapauksessa huomenna esitettävää dokumenttia katsotaan eri näkökulmasta kuin aiemmin: silloinen murhaepäilty on nyt syyttömäksi todettu.