Muistatko, kuka haastatteli sinua viime kesänä?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Me täällä Suomen Kuvalehdessä vaalimme lukijoidemme meille osoittamaa luottamusta siihen, että kerromme maailman tapahtumista tarkasti ja todenmukaisesti. Sen vuoksi ryhdyimme heti tutkimaan asiaa, kun lähteemme kertoivat, etteivät he olleet puhuneet toimittajan kanssa, joka oli siteerannut heitä jutussaan. Jutun oli kirjoittanut freetoimittaja Pasi Kivioja, joka on kirjoittanut Suomen Kuvalehdelle vuodesta 2013.

Koska Kivioja ei pystynyt esittämään uskottavia todisteita tekemistään haastatteluista, palkkasimme riippumattoman faktantarkistajan tutkimaan kaikkia hänen tekemiään artikkeleita. Faktantarkistaja löysi tutkimuksissaan noin 50 todennäköisesti tai varmuudella tekaistua haastattelua, mukaan lukien jutut tapahtumista, joihin hän ei ollut järjestäjien mukaan osallistunut lainkaan. Kymmeniä haastateltavia ei pystytty jäljittämään – joko heistä ei ollut tietoja verkossa tai he olivat anonyymejä – ja useat Kiviojan jutuissaan siteeraamat henkilöt joko kiistivät puhuneensa hänen kanssaan tai antaneensa jutuissa mainittuja kommentteja.

Jösses, tämä olisi jokaisen toimittajan pahin painajainen. Koko ura toimittajana olisi mitätöity valheellisena, eikä uusia juttukeikkoja heruisi enää koskaan mistään. Wikipediaan tulisi omalle kohdalle ikuinen merkintä huijaritoimittaja.

Tuo avauskappale on itse tekaisemani. Oikea ”huijaritoimittaja”, johon tässä viittaan, on brittiläisen The Guardianin free-toimittaja Joseph Mayton. Guardian uutisoi eilen häneen kohdistuneista lehden sisäisistä tutkimuksista kutakuinkin noilla käyttämilläni sanoilla.

Ei ole varmasti helppoa lehdelle myöntää, että se on julkaissut sepitettyjä juttuja.