Miten 30-senttinen rotta paisui Hesarissa liki 1,5-metriseksi?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

”Lontoolaisen leikkipuiston läheltä löytyi lähes 1,5 metriä pitkä jättiläisrotta”, pelottelee Helsingin Sanomat lukijoitaan (tätä kirjoittaessani alkuperäistä otsikkoa ja juttua muutettiin). Uutisen mukaan jättiläisrotan löysi kaasuinsinööri Tony Smith, kun tuholaistorjuntayritys teki työtään lasten leikkipuistossa. Aiheesta uutisoivat briteissä muun muassa Telegraph ja tabloidilehti The Sun.

Todisteena löydöksen koosta uutisessa on kuva roskapoimurilla kuollutta rottaa roikottavasta miehestä. HS:n mukaan rotan arvioitiin painavan 11 kiloa. Eläimellä näyttää kuvassa olevan pituutta yhtä paljon kuin miehen koko ylävartalolla, ja rotan häntä näyttää ulottuvan miestä polviin asti.

Siltä näyttää, mutta todellisuudessa rotan pituus lienee lähempänä 30:tä senttiä. Miten tässä näin kävi, että rotta paisui Hesarin otsikossa lähes 1,5-metriseksi?

Tällaiseen taikatemppuun tarvitaan ensinnäkin liioitteleva silminnäkijä, joka esittää omiin aistihavaintoihinsa perustuvan varmistamattoman väitteen. Kukaan ei mitannut eikä punninnut rottaa, mutta sen kiinniottajasta tuntui siltä, että se painoi noin 11 kiloa ja oli mitaltaan neljä jalkaa.

Toiseksi kyseessä on kameran perspektiivivirhe. Jos viet nenäsi lähelle kameran linssiä, elimesi näyttää kuvassa suorastaan giganttiselta. Epäilyksensä jättiläisrotan väitetystä koosta esitti Twitterissä muun muassa tutkija ja datatieteilijä Oliver O’Brien, jonka laskelmien mukaan kuvassa olevan rotan koko on lähempänä yhtä jalkaa (30 senttiä) kuin väitettyä neljää jalkaa (1,2 metriä). O’Brien vielä tähdensi, että rotan pituus on yksi jalka ja hännän pituus saman verran päälle. Myös BBC:n uutisessa suhtauduttiin epäilevästi rottatarinaan.