Miksi media meni ministeri Räsäsen iholle?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Sisäministeri Päivi Räsäsen avustaja lähestyi eilen kello 16.18 joitakin toimituksia sähköpostilla, jossa hän pyysi, ettei kuvia Räsäsen sairaalaan saapumisesta julkaistaisi.

Pyyntöä ei noudatettu. Kuvat oli ehditty julkaista jo ennen viestin tuloa.

Räsänen oli joutunut auto-onnettomuuteen Vironlahdella. Sisäministeriö lähetti päivällä tiedotteen, jossa kerrottiin ministerin voivan hyvin ja jatkavansa päiväohjelmaansa normaalisti. Räsänen vietiin Kotkan keskussairaalaan, josta hänet kuitenkin siirrettiin jatkotutkimuksiin Helsingin Töölöön. Vointi ei sitten ollutkaan ihan niin hyvä kuin ensin annettiin ymmärtää, ja ministeriö joutui oikaisemaan aiempaa tiedotettaan. Räsäsen erityisavustaja Sonja Falk myönsi tiedon ministerin kunnosta lähteneen liikkeelle ennenaikaisesti.

Kun Räsästä tuotiin Töölön sairaalaan, paikalla oli myös mediaa. Ministeristä julkaistiin kuvia ja videoita, joissa häntä siirrettiin ambulanssista sairaalaan. Tämä herätti heti ihmettelyjä median moraalista. Miksi liikenneonnettomuuden uhrista esitettiin iholle tunkeutuvia kuvia ja videoita, kun hän oli avuttomassa tilassa ambulanssin paareilla?

Helsingin Sanomien kuvassa Räsänen näytettiin sairaalan ovien ulkopuolelta kuvattuna. Vaikutelma oli paparazzimainen, mutta Räsänen ei ollut kuvassa missään toimenpidehuoneessa vaan sairaalan sisääntulon käytävällä, julkisessa paikassa, jossa lain mukaan saa kuvata. Muissa kuvissa ja videoissa (esim. IS, IL, Yle, MTV) Räsästä nostettiin paareilla ulos ambulanssista sairaalan pihalla. Nekin oli kuvattu julkisella paikalla. Ministeri on poliittinen vallankäyttäjä, jonka yksityisyyden suoja on tavallista kansalaista kapeampi.