Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Miksi lehti nimittelee urheiluselostaja Kaj Kunnasta m*lkuksi?

Blogit Mediaansekaantuja 10.5.2015 18:56
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Hieraisin silmiäni tällä viikolla, kun näin Twitterissä uusimman Urheilulehden kansikuvan. Koko sivun kuvassa on iloisesti hymyilevä Ylen urheiluselostaja Kaj Kunnas ja otsikko: ”Julkinen mulkku”.

Seuraavaksi piti tarkistaa lehden apinalaatikosta, kuka saa pian kenkää.

Otsikko ei liity mitenkään sisäsivujen juttuun ja täyttää törkeän kunnianloukkauksen tunnusmerkit. Mielipiteellisessä ja sinänsä asiallisessa jutussa arvostellaan Yleä selostajien brändäämisestä ja Kunnasta viihdejulkisuudesta. Aika monen ihmisen tyylitajun pitää pettää, että tällainen otsikko päätyy kanteen asti. Ymmärrän hyvin, että Kunnas ärsyttää omintakeisella tyylillään, mutta kollegojen puukotus on täysin kohtuutonta häntä kohtaan.

Ilmeisesti otsikko on väännös siitä, että Kunnaksen Twitter-esittelyssä lukee ”Siviilissä urheiluhullu pedantti lerppukikkeli”. Mitä lie se sitten tarkoittaakaan, omatekoisessa henkilöesittelyssä se on kuitenkin itseironiaa ja lehden kannessa halpamainen solvaus.

Tein Kunnaksesta vastikään henkilöhaastattelun, jonka kansiotsikkona oli ”Ruma hurri”. Se oli katsojapalautteesta poimittu sitaatti, jonka hän itse kertoi, ja se oli kannessa hänen hyväksymänsä. Urheilulehden jutunteosta Kunnas ei tiennyt etukäteen mitään, eikä ”julkinen mulkku” ole peräisin hänen saamastaan palautteesta, joten tilanne on tyystin erilainen.

Toimittajien pitäisi tietää varsin hyvin, ettei julkkistakaan voi pistellä miten sattuu. Ei, vaikka kyseessä olisi urheilupiirien äijäpuhe, jossa mulkku voi olla lempeä hellittelynimi. Se voi toimia testosteronin tuoksuisessa pukukopissa mutta ei oikein lehden etusivulla.

Kunnas itse käänsi asian huumoriksi Twitterissä. Itseironialla hän leikkaa terän ilkeimmistä iskuista, mutta silti – kyllä jokainen viilto jättää aina jälkensä.

Urheilulehdelle minulla on yksi kysymys: miksi? Olette selityksen velkaa.