Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Miksei kuvaaja puutu tilanteeseen?

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 24.8.2014 20:52
Kirjoitin edellisessä blogipostauksessani World Press Photo -kilpailun kohua herättäneestä kuvasarjasta, joka käsittelee perheväkivaltaa. Amerikkalaiskuvaaja Sara Naomi Lewkowicz todisti kameransa kanssa, kuinka entinen vanki kävi naisystävänsä kimppuun heidän kotonaan kaksivuotiaan lapsen katselles...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Olen tehnyt 40 vuotta lehtikuvausta ammatikseni. Siitä noi 20 vuotta sotaa ja kriisejä. Tunnen useita amerikkalaisia lehtikuvaajia. Minä, eivätkä kollegani usko, että kyseisen kuvan tilanne olisi aito. Henkilö ei ala hakata ketään kuvaajan seisoessa metrin päässä laajis tanassa. Suurin osa…. 90% lehtikuvista lavastetaan jotenkin. Pyydetään vaikkapa haastateltavaa lähemmäs toista. Kansainvälisen kilpailun kovetessa on tehtävä ainavain kovempaa kamaa ja keinolla millä hyvänsä, vaikka maksamalla kohteelle, joka alkaa olla pakollista Afrikassa ja Lähi-Idässä.. Aikanaan ranskalaiset kuvaata siirsivät ruumiita parempiin asentoihin Kamputseassa, olin poikasena haavi auki. Senjälkeen olen nähnyt miten jutut ja kuvat tehdään, enkä enää usko mediaan. Libanonissa ABC toimittaja maksoi fikserilleen 100usd että tämä meni polvilleen ja ampui lippaallisen autiotalon seinään, toimittaja oli kyykyssä takana ja ryhmä kuvasi raporttia, jossa: ” Heavy fighting in lebanon continues etc.”
Hypoteettinen kysymys. Paljonko Koutaniemi on antanut tähän mennessä tytöille rahaa siitä potista, jonka hän on näiden kustannuksella jo tehnyt? Jos hän on ansainnut vaikkapa 20 000 euroa voisi olla jo aika vaikka hoidattaa tyttöjen labia kuntoon Nairobissa, jossa se osataan tehdä….

Jore Puusa
Lehtikuvaaja, työtön.
Kuvajournalismin opettaja, työtön.